Publicat: 8 Mai, 2015 - 11:04
Share

Magia instrumentelor muzicale și-a spus cuvântul și copiii de la Școala Gimnazială nr. 206 vor fi următorii care intră în lumea fascinantă a muzicii, prin proiectul 'Salut CULTURA!' al Orchestrei Simfonice București sprijint de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6 și Inspectoratul Școlar al Sectorului 6.

Parte a proiectului 'Salut CULTURA!', atelierele muzicale pentru copii 'Sympho Kids' sunt organizate începând cu 28 aprilie 2015, și se vor încheia odată cu sfârșitul anului școlar. Atelierele continuă din luna septembrie, odată cu reluarea cursurilor.

Vineri, 8 mai, elevii vor putea participa la workshop-urile Sympho Kids care cuprind: descrierea orchestrei și a instrumentelor, prezentarea dirijorului și a rolului său, descrierea tehnicilor specifice interpretării, prezentarea tematică a lucrării 'Anotimpurile', de Antonio Vivaldi, etc.

Sala de concert cât și durata lui pot părea 'neprietenoase' pentru elevi, de aceea acest proiect SYMPHO KIDS se adresează acestora printr-un limbaj accesibil, într-un mod interactiv și inteligent. Muzica ajunge astfel în școli, având posibilitatea ca pe durata unei ore copiii să fie introduși în lumea muzicală prin intermediul unui povestitor în rolul lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Având o costumație interasantă specifică epocii în care a trăit și foarte atractivă pentru elevi, Mozart le prezintă copiilor instrumentele și povestea acestora, orchestra și dirijorul, precum și perioada barocă, abordând fragmente celebre din Anotimpurile lui Antonio Vivaldi. Copiii nu au doar ocazia de a asculta o orchestră profesionistă, ci și de a afla care sunt rolurile instrumentiștilor, le sunt prezentate noțiuni de teorie muzicală, istoria muzicii, precum și video-proiecții din Cremona, orașul unde s-au născut cei mai de seamă lutieri, precum Stradivarius, Amati sau Guarnieri si Venetia, orașul unde a fost atestată pentru prima dată o orchestră.

Dinamismul și farmecul actorului, în rolul lui Mozart, îi fascinează pe copii, prin jocuri interactive în legatură cu informațiile muzicale primite de-a lungul micului concert.

Dincolo de importanța acestui proiect în ceea ce privește educația muzicală a copiilor, este binecunoscut faptul că muzica are beneficii uimitoare asupra creierului uman. Compusă de genii și interpretată de virtuozi, muzica clasică este unul dintre cele mai complexe lucruri pe care le poate percepe urechea umană.

Pentru a atrage interesul copiilor pentru muzică prin stimularea curiozității toate prezentările vor fi susținute în costume specifice perioade prezentate.

Concertele sunt de tip educativ-interactiv și sunt adresate copiilor din clasele a III-a și a IV—a. Astfel, educația prin muzică devine în mod cert atractivă și pentru micii spectatori.

Cu răbdare și perseverență, proiectul Salut CULTURA! dezvoltă valorile muzicale fundamentale care caracterizează societățile evoluate.

Serviciul Relații cu Mass-Media, Societatea Civilă, Protocol Evenimente