Publicat: 7 Februarie, 2016 - 12:39
Share

Asociația Fluens organizează workshopul 'Cutia Pandorei - Provocări în terapia vârstnicilor afectați de demențe'.
Invitați speciali si traineri vor fi Eduardo Verdu, director de studii la Institutului Moreno din Norvegia, expert în metode de actiune moreniană si trainer ce are la activ numeroase cursuri sustinute în toata Europa si Anita Lexau, specialist în psihodramă.

Prezența la acest workshop va aduce un plus de dezvoltare profesională și personală celor 50 de participanti — profesionisti în domeniu (personal de îngrijire, psihologi si consilieri) si le va oferi solutii concrete pentru a rezolva unele dintre problemele pe care le întâlnesc în relatia cu vârstnicii a căror memorie se depreciază.

Se va aborda și se va analiza influenta dar și impactul asupra specialiștilor care lucrează cu persoane care suferă de diverse tipuri de demente dar si cu cele care se afla în proximitatea mortii. O astfel de activitate desfășurată pe termen lung poate avea efecte zguduitoare asupra unor persoane implicate în îngrijirea persoanelor cu memorie depreciată. De aceea, trainerii îi vor învata și le vor împartasi celor prezenți o serie de modalități de autoprotecție dar și de descoperire a unor resurse necesare pentru intervenția optimă în lucrul de zi cu zi cu aceste problematici.

De asemenea, specialiștilor li se vor transmite modalități de abordare a familiilor și apartinatorilor vârstnicilor — beneficiari ai grupurilor de terapie si suport. Este important sa înțelegem noi, ca specialiști, cum este afectată familia unei persoane care suferă de demență.

Se va aduce în discutie si rolul important al grupului terapeutic ca si cadrul de continere pentru batrâni, se va sublinia esenta grupului cu valentele si potentialul lui, care poate sa ofere alinare si ameliorare membrilor acestuia.

Nu în ultimul rând se va dezbate modul în care corporalitatea și atingerile, stimularea senzorialității pot fi factori esentiali în procesul de ameliorare al bolii.

Evenimentul este al doilea de acest tip, după un workshop de succes care a fost organizat în luna august 2015.

Ambele evenimente sunt parte a proiectului 'Porți deschise — acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate', finanțat din Granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România și care se desfășoară în perioada 15 aprilie 2015 — 14 aprilie 2016.

Asociația Fluens derulează, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonați, bătrâni singuri, tineri aflați la început de drum, persoane bolnave și familii care provin din medii defavorizate. Asociația dezvoltă o serie de proiecte în parteneriat cu direcțiile de protecție a copilului, căminele de vârstnici, instituții publice și private.

Activitatea organizației poate fi urmărită online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Adina Ciotîngă — Responsabil comunicare

Asociația Fluens