27 iunie 2022

World Vision România: Adolescenţii de la sate care s-au înscris în proporţie de 95% la BAC, în anul în care, la nivel naţional, peste un sfert dintre ei s-au pierdut

Rear view of large group of students raising their arms to answer the question on a class at elementary school.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

73.3% dintre elevii care au intrat anul acesta în clasa a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la Bacalaureat, potrivit analizelor apărute în spaţiul public realizate în baza datelor de la Ministerul Educaţiei. Comparativ, elevii din mediul rural susţinuţi de fundaţia World Vision România în programul Vreau în clasa a 9-a s-au înscris la examen în proporţie de peste 95%.

Conform datelor oficiale, la începutul anului şcolar erau înscrişi în anii terminali de liceu (clasa a XII şi a XIII-a), peste 150 de mii de elevi. Dintre aceştia, vor susţine examenul de Bacalaureat în această sesiune puţin peste 73%, adică 111.329 de candidaţi.

Cât de mult a scăzut procentul elevilor înscrişi la Bacalaureat?

„Procentul de elevi care ajung în ultimul an de liceu, dar nu se înscriu şi la Bacalaureat creşte în fiecare an. Devine un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze extrem de mult. Anul trecut, s-au înscris 77% dintre adolescenţi, iar în 2020 au fost peste 80%. Trebuie să ne întrebăm dacă abia acum vedem cele mai grave efecte ale pandemiei pentru educaţie. Deasemenea, este nevoie să analizăm cum de aceşti copii parcurg mai bine de un deceniu de şcoală, dar nu şi examenul care le dă acces pe piaţa muncii sau la o facultate. Pe scurt, la un viitor mai bun. Undeva există o ruptură, iar problema trebuie privită cu onestitate, pentru ca şi soluţiile să aibă impact real”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Dintre cei aproape 300 de absolvenţi de clasa a XII-a din programul Vreau în clasa a 9-a, deşi provin din comunităţi dezavantajate de la sate, mai mult de 95% vor susţine Bac-ul.

Prin programul Vreau în clasa a 9-a, organizaţia World Vision România sprijină în prezent peste 900 de adolescenţi să termine liceul. În ce constă ajutorul?
– burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor de maximă necesitate precum cazarea la căminul din oraş, naveta sau rechizitele şcolare;
– meditaţii pentru disciplinele la care se susţine Bacalaureatul;
– acces la programe de mentorat şi dezvoltare personală;
– oportunităţi de stagii de practică sau pentru voluntariat;
– tabere de vară în care se desfăşoară activităţi de educaţie non-formală.

În ultimii 14 ani, peste 3.800 de adolescenţi de la sate au fost sprijiniţi la liceu prin programul Vreau în clasa a 9-a.

Pentru a sprijini tinerii de la sate să facă liceul, puteţi trimite 2 euro/lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU. Pentru alte donaţii, click aici: https://bit.ly/3QaY9GR

„Mulţumită donatorilor şi voluntarilor noştri am reuşit să arătăm că şi adolescenţii din mediile vulnerabile pot avea rezultate bune, dacă primesc sprijinul necesar. Toate cercetările despre abandonul şcolar ne arată foarte clar că sărăcia şi lipsa de acces la o educaţie de calitate cresc semnificativ riscul de abandon şcolar, ceea ce înseamnă condamnarea la o viaţă la fel de precară precum a părinţilor”, a mai afirmat Mihaela Nabăr.

Începând cu luna iunie, World Vision România desfăşoară campania „Copiii VOR puterea”, prin care vor să le arate tinerilor unde pot ajunge dacă îşi continuă studiile. Astfel, cu sprijinul partenerilor, organizaţia îi încurajează pe adolescenţi să vadă cum este să fii #managerpentruozi, #directorpentruozi, #psihologpentruozi, #medicpentruozi şi orice altă profesie în care poţi avea putere de decizie şi să-ţi foloseşti abilităţile.

Sursa foto Pixabay