18 septembrie 2021

Xi Jinping îi neagă lui Biden o întâlnire personală

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit Financial Times, în timpul unui apel telefonic, liderul chinez a insistat ca Statele Unite să mențină o retorică mai puțin agresivă față de China.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe președintele chinez, Xi Jinping, să organizeze o întâlnire personală, dar această propunere nu a fost acceptată de partea chineza, potrivit ziarului britanic Financial Times, citând surse familiare cu cursul conversației telefonice din 9 septembrie, dintre cei doi politicieni.

Conversația, inițiată la inițiativa americană, a durat o oră și jumătate. Aceasta a fost doar a doua conversație între liderii Statelor Unite și Chinei în timpul mandatului lui Biden. Primul astfel de contact a avut loc acum șapte luni, pe 10 februarie.

După cum se menționează în articol, Biden a propus un summit similar cu scopul de a rupe impasul în relațiile dintre Washington și Beijing. Cu toate acestea, surse au semnalat pentru publicație că, în schimb, Xi Jinping a insistat ca Statele Unite să adere la o retorică mai puțin agresivă față de China.

Un alt interlocutor al ziarului a spus că summitul a fost menționat de Biden ca una dintre posibilitățile de interacțiune ulterioară cu președintele chinez și că Casa Albă nu aștepta inițial un răspuns imediat.

Interlocutorii Financial Times nu ajung la nicio concluzie cu privire la ceea ce poate fi dictat de refuzul Beijingului de a organiza un astfel de summit. În același timp, sunt menționate riscurile pentru sănătate asociate cu coronavirusul. Astfel, se indică faptul că Xi Jinping nu a părăsit China din ianuarie 2020. Apoi, chiar înainte de începerea pandemiei, a vizitat Myanmar.
Redactor Ciprian Pop