21 septembrie 2021

Yitzhak Herzog devine al 11-lea Președinte al Israelului

Yitzhak Herzog Presedinte Israel
Distribuie pe rețelele tale sociale:
A devenit al 11-lea în această postare

Yitzhak Herzog a depus jurământul de funcție în Knesset (parlamentul țării) miercuri, ca al 11-lea președinte al Israelului, după care a semnat textul acestuia. Ceremonia oficială a fost transmisă de serviciul de presă parlamentar.

„Mă angajez solemn să fiu fidel Israelului și legilor sale și să îndeplinesc cu fidelitate îndatoririle președintelui statului”, a repetat politicianul, în conformitate cu regulile ceremoniei de depunere a jurământului de funcție al președintelui in fața Președintelui Knessetului , Mika Levy, după care a semnat textul.

Herzog îl înlocuiește pe Reuven Rivlin, ale cărui puteri s-au încheiat când a fost investit noul șef de stat. Israelul are un mandat de șapte ani pentru Președinte; postul de șef de stat nu poate fi deținut de două ori. Numai parlamentul poate revoca președintele din funcție, dacă trei sferturi din deputați votează pentru destituire.

Yitzhak Herzog s-a născut în 1960 la Tel Aviv. Tatăl său, Chaim Herzog, a fost președintele Israelului la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Yitzhak Herzog a absolvit facultatea de drept a Universității din Tel Aviv, a servit în serviciul de informații militare, AMAN. Din 2003 până în 2018, a fost membru al Knessetului,  din 2013 până în 2018 a fost liderul opoziției din parlament.

A fost, de asemenea, ministru al construcțiilor, turismului, afacerilor comunitare, diasporei și antisemitismului, precum și asistenței sociale. Din 2018 și până la alegerile din 2021, a condus Agenția Evreiască pentru Israel „Sokhnut”. Această organizație non-guvernamentală, non-profit, își propune să „ofere poporului evreu din Israel și din lume un viitor național demn”.

Yitzhak Herzog este căsătorit și are trei copii.

Atribuțiile președintelui
Conform legii, președintele Israelului îi îndrumă pe membrii Knessetului să formeze un guvern pe baza rezultatelor alegerilor parlamentare și îndeplinește, de asemenea, funcții reprezentative, semnează legile adoptate și are dreptul la grațiere. Conform legii, el se află în afara politicii și reprezintă toți cetățenii statului.

Doar un cetățean care locuiește permanent în Israel poate deveni președinte.

Ciprian Pop