Publicat: 24 Decembrie, 2014 - 16:14
Share

Deputatul PSD Tulcea, Neviser Zaharcu, asemnat următoarea declarație de presă:
"Legea Bugetului pentru anul 2015 arată indiscutabil că Guvernul Ponta își respectă angajamentele asumate, prin creșterea alocărilor pentru domeniile cheie și suplimentarea măsurilor privind îmbunătățirea nivelului de trai al populației, este de părere deputatul PSD Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, într-un comunicat de presă remis marți. Parlamentarul tulcean a precizat că principalele obiective ale politicii bugetare în 2015 sunt continuarea consolidării fiscale, stimularea creșterii economice, reforma investițiilor publice, prin creșterea substanțială a fondurilor alocate cofinanțării proiectelor europene și prioritizarea investițiilor publice semnificative, precum și măsurile adoptate de Guvern privind stimularea consumului, concomitent cu asigurarea protecției sociale pentru categoriile populației cu venituri reduse.

'Estimarea veniturilor în bugetul votat de Parlament pe 2015 are în vedere scăderile cauzate de reducerea CAS cu 5% la angajator, reducerea taxei pe construcții speciale de la 1,5% la 1%, precum și reducerea TVA pentru pachetele turistice all inclusive, măsuri care au un impact bugetar de 1%. De asemenea, este de remarcat faptul că execuția bugetară a primelor 11 luni din 2014 a înregistrat o creștere a veniturilor cu 6,4% față de aceeași perioadă a lui 2013, fapt ce demonstrează creșterea gradului de colectare. Astfel, cheltuielile destinate investițiilor vor însuma 44,76 miliarde de lei în 2015, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în acest an, respectiv o creștere de 23,8%', a apreciat deputatul social-democrat.

Neviser Zaharcu a mai amintit că anul viitor vor fi creșteri bugetare pentru principalele domenii, respectiv investiții, educație, transporturi, apărare, sănătate și agricultură. 'Este foarte important că bugetul Ministerului Sănătății nu se reduce! Ca valoare absolută, cheltuielile aferente domeniului Sănătate cresc cu 3,2%, în special pentru investiții și dotări în spitalele din administrația centrală și locală, cât și pentru investiții din fonduri europene nerambursabile. În schimb, ca urmare a creșterii veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale, determinate de evoluția indicatorilor macroeconomici și de plată hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea drepturilor salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. În concluzie, sumele alocate pentru Sănătate în 2015 sunt mai mari față de cele din 2014', a precizat liderul OFSD Tulcea.

Parlamentarul-medic a mai adăugat că contestarea Legii bugetului la Curtea Constituțională de către Opoziție este un gest exagerat și nefondat, deoarece toată măsurile stimulative economice și sociale luate de Executiv în acest an se regăsesc în bugetul pentru anul viitor.

'Salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2015 la 975 lei și de la 1 iulie 2015 la 1.050 lei; toate pensiile cresc cu 5 %; pensia minim garantată va crește de la 350 la 400 lei; salariile personalului didactic vor fi majorate cu 5% de la 1 martie 2015 și cu încă 5% din 1 septembrie 2015; salariile personalului din sănătate și asistență socială vor crește cu 100 lei, din decembrie 2014, respectiv exclusiv salariile celor care beneficiază de majorarea salariului minim; indemnizațiile pentru persoane cu dizabilități cresc cu 16%; crește alocația pentru susținerea familiilor cu venituri pe membru de familie sub 530 lei, de la 42 la 84 lei pentru fiecare copil; se majorează alocația de plasament de la 93 la 600 lei; crește alocația de hrană pentru adulți cu dizabilități și persoane vârstnice din centrele de asistență socială de la 8 la 16 lei pe zi; restituirea eșalonată a debitelor recuperate de la pensionari și persoanele aflate în concediu de creștere a copilului; reluarea plății indemnizațiilor către luptătorii incontestabili din Revoluția de la 1989, sistată de fostele guverne. Toate acestea sunt decizii și hotărâri adoptate, unele puse deja în practică, altele în curs de execuție. Sunt deci fapte concrete, nu vorbe ! Tocmai de aceea este extrem de important că România și românii să poată beneficia de acest buget, și îmi exprim convingerea conform căreia Curtea Constituțională va respinge demersul populist al opoziției', a conchis deputatul Neviser Zaharcu".

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 23 decembrie 2014