Publicat: 21 Decembrie, 2015 - 17:12
Share

Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, a trimis o interpelare parlamentară ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pe tema efectelor acțiunilor de monitorizare ale canalului Bîstroe asupra mediului și oamenilor din Delta Dunării.

În documentul adresat conducerii MAE, parlamentarul tulcean a amintit recenta decizie a Comitetului Permanent al Convenției de la Berna, potrivit căreia activitatea Comisiei trilaterale ce are în componență România, Ucraina și Republica Moldova, va continua în vederea monitorizării impactului canalului de navigație Bîstroe, Ucraina.

'Această procedură va avea o durată de un an, iar aspectele urmărite vor fi modalitatea de desfășurare a circulației pe canalul respectiv, precum și impactul transfrontalier asupra mediului. Partea română a rămas în defensivă referitor la închiderea acestui dosar, solicitată de autoritățile ucrainene, deoarece s-a considerat că circulația pe canalul Bîstroe aduce anumite prejudicii de mediu pe teritoriul României', a reliefat deputatul PSD în intervenția adresată ministrului de Externe.

În finalul interpelării, Lazăr Comănescu a fost rugat să răspundă la întrebările formulate de Neviser Zaharcu:

'1. Ce s-a decis concret la reuniunea Comitetului Permanent al Convenției de la Berna referitor la obligațiile viitoare ale României ?; 2. În ce mod se va monitoriza România navigația pe canalul Bîstroe și cine se va ocupa de acest demers ?; 3. Ce concluzii are până acum Comisia trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova referitor la poluarea spațiului românesc în urma activităților de pe canalul Bîstroe ?'.

'Este știut faptul că România s-a opus vehement circulației pe canalul respectiv, deoarece densitatea acesteia poate constitui un pericol pentru Delta Dunării, atât pentru ecosistemele protejate, cât și pentru locuitorii zonei. Consider că este vital ca populația Deltei să nu aibă de suferit de pe urma nesăbuinței părții ucrainene de a folosi excesiv canalul Bîstroe. În această idee, aștept răspunsul ministrului, precum și opiniile oamenilor din zonă, cu privire la modul în care Delta este afectată prin poluarea sistematică a vecinilor noștri', a concluzionat deputatul Neviser Zaharcu.

Biroul de Presă al deputatului PSD de Tulcea Neviser Zaharcu, 21 decembrie 2015