Publicat: 8 Aprilie, 2015 - 17:40
Share

Deputatul Neviser Zaharcu solicită măsuri pentru limitarea extinderii pericolului de gripă aviară din Delta Dunării

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Președinte Dumitru Băiculescu, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

De către: Deputat PSD Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Stadiul focarului de gripă aviară din Delta Dunării.

Stimate domnule Președinte,

Un virus de gripă aviară subtipul H5N1 a fost semnalat la sfârșitul săptămânii trecute în insula Ceaplace din lacul Sinoe, din Delta Dunării, fapt ce a impus măsuri sanitar-veterinare de restricții într-o zonă de monitorizare compusă din mai multe localități.

Virusul gripei aviare a apărut după ce mai mulți pelicani creți au murit în arealul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Analizele specialiștilor au relevat prezența virusului gripei aviare tulpina H5N1 înalt patogenă, fiind confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Zona de monitorizare este destul de amplă, cuprinzând localitățile tulcene Jurilovca, Baia, Sarichioi și Murighiol, precum și altele din județul Constanța.

Vă întreb respectuos domnule președinte:

1. Ce măsuri au fost instituite pentru limitarea extinderii pericolului de gripă aviară și asupra altor specii de păsări protejate din Delta Dunării?

2. Având în vedere raza întinsă de monitorizare, care sunt posibilitățile ANSVSA de a observa mișcările păsărilor și a lua eventualele măsuri de prevedere pentru a fi evitate alte evenimente nedorite?

3. Care este incidența apariției virusului gripei aviare și a altor agenți patogeni dăunători în ultimii ani în Delta Dunării, precum și care au fost efectele acestora asupra păsărilor protejate?

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD Tulcea,

NEVISER ZAHARCU