26 iunie 2022

Zambile, lalele şi narcise, produse în premieră de specialiştii horticoli de la USAMV Cluj-Napoca

Close up of blooming daffodil, hyacinth, and tulip flowers.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a produs, în premieră, zambile, lalele şi narcise destinate vânzării în magazinele proprii. Specialiştii horticoli de la SCH au îngrijit culturile în ultimele săptămâni, iar de joi, 27 ianuarie 2022, primele zambile din acest an vor fi disponibile spre vânzare la magazinul din campus.

Treptat, în funcţie de înflorire, vor fi livrate din sere lalele şi narcise. Iubitorii de flori vor putea găsi astfel câte trei soiuri de zambile – City of Harlem (culoare galben), Delft Blue (albastru), Woodstock (violet închis), trei de narcise – Flower Record (alb cu galben/portocaliu), Flower Drift (alb cu galben/portocaliu şi petale duble), Yellow cheerfulness (galben) şi tot câte trei de lalele – Monte Carlo (galben şi petale duble), Peach blossom (roz cu alb şi petale duble), Princeps (roşu).

Despre înfiinţarea acestor culturi floricole şi îngrijirea lor, începând din septembrie 2021, oferă detalii Ing. dr. Ioana Moldovan.

„Toate cele trei specii floricole au fost obţinute prin aşa numita cultură forţată şi s-a utilizat material săditor liber de boli şi dăunători. Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de 90C, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5-80C, iar pentru narcise 12-14 săptămâni, la temperatură de 90C. Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase/nisipo-lutoase, bogate în humus şi un pH neutru spre uşor alcalin (pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniţă, în proporţie de 1:1:1:1). Pe parcursul întregii perioade de obţinere a acestor specii floricole se fac tratamente fitosanitare şi fertilizări, astfel încât plantele obţinute să fie de înaltă calitate din punct de vedere fitosanitar şi decorative”.

Plantele se vor comercializa la ghivece cu diametrul de 12 cm, deja ambalate cu folie protectoare, la preţul unic de 7 lei/bucată, valabil pentru fiecare specie floricolă.

Programul magazinului din campus, cu intrare din Calea Mănăştur nr. 7, este între orele 8.00 – 18.00, de luni şi până vineri.