27 septembrie 2022

Zaporojie, ce spun unii, ce spun si ceilalți, ce spune si AIEA…

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Scopul Rusiei în atacul asupra centralei nucleare este să fure electricitate”, spun ucrainenii.

Primul semn de pericol a venit atunci când echipa tot mai redusă de tehnicieni ucraineni care conducea centrala nucleară Zaporizhzhia a observat că angajații companiei nucleare de stat din Rusia părăsiseră incinta fără explicații. Era 5 august, iar trupele ruse patrulau instalația.

Apoi, la ora 14.40, a avut loc o explozie într-un tablou de distribuție, care a oprit una dintre cele două linii electrice rămase care mergeau de la stație spre sudul Ucrainei. Înăuntru, tehnicienii s-au grăbit să verifice generatoarele diesel de rezervă, care sunt necesare pentru răcirea combustibilului nuclear din cauza riscului de supraîncălzire în cazul unui accident.

„Acesta nu a fost un atac greșit care ar fi putut provoca un dezastru nuclear, ci un pas deliberat în atingerea obiectivului mai larg al Rusiei de a fura energie electrică de la CNE Zaporizhzhia, întrerupând legătura acesteia cu teritoriul Ucrainei”, susține partea ucraineană.

Rusia încearcă să fure atât de multă energie electrică ieftină și fiabilă, încât va face Ucraina dependentă de UE, unde prețurile la electricitate au atins cote record, susține, de asemenea, Kievul.

„Ceea ce încearcă Rusia să facă este echivalentul anexării”, spune Suriya Jayanthi , fost șef al departamentului de energie la Ambasada SUA la Kiev, citat de presa locală.

Ea a spus că exproprierea a atât de multă energie electrică ieftină și fiabilă ar provoca fluctuații pe piețele energetice, făcând Ucraina dependentă de UE, unde prețurile energiei electrice au atins niveluri record săptămâna trecută.

„Faptul ca Rusia fura o centrală nucleară este o problemă pentru Europa”, a spus ea.

În 10 zile de la începerea atacului, peste o duzină de rachete au lovit zona din jurul centralei nucleare, care înainte de război asigura aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. Exploziile au declanșat cea mai recentă și mai periculoasă criză de securitate nucleară din Ucraina de la dezastrul de la Cernobîl din 1986 și au determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să caute detalii despre condițiile din interiorul centralei. SUA și UE au cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare. O coaliție de 42 de țări a declarat duminică că Rusia ar trebui să se retragă din centrală și să permită autorităților ucrainene să recâștige controlul asupra acesteia.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc că au bombardat instalația. Forțele ruse care controlează instalația au oprit în mod repetat conexiunile la internet în jurul stației și au confiscat telefoane mobile de la muncitorii ucraineni care încă lucrează acolo.

Potrivit companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, scopul atacurilor rusești a fost distrugerea infrastructurii, deteriorarea liniilor electrice și, în consecință, oprirea energiei electrice în sudul Ucrainei.

Mai mulți angajați ai CNE Zaporizhzhya au declarat că specialiștii Rosatom au discutat deschis despre re-direcționarea energiei electrice către teritoriile ocupate de ruși și, apoi, către Rusia.

Potrivit analiștilor nucleari, Rusia nu poate închide pur și simplu centrala nucleară, deoarece repornirea ei ar fi prea dificilă. Numărul total de angajați ai fabricii era de 11.000 înainte ca războiul să-i forțeze pe mulți să fugă în căutarea siguranței. Rusia nu are forța de muncă pentru a angaja miile de muncitori calificați necesari pentru a opera centrale nucleare în apropierea primei linii active.

Rusia vrea să întrerupă legătura centralei nucleare cu restul Ucrainei, iar în următoarele luni să instaleze infrastructură pentru redirecționarea energiei electrice către teritoriile ocupate, către Rusia și chiar pentru export.

Ceea ce poate face, spun analiștii, este să întrerupă legătura CNE cu restul Ucrainei, iar în lunile următoare să instaleze infrastructură pentru a redirecționa electricitatea către teritoriile ocupate, către Rusia și chiar pentru export – către piețele unde prețurile energiei electrice se ridică.

„Acesta va fi cel mai mare furt de energie din istorie. Aceste atacuri sunt calibrate cu atenție pentru a deteriora, dar nu pentru a distruge”, a declarat Thomas Popik , șeful Fundației pentru Societăți Durabile, care protejează infrastructura critică.

De asemenea, Kievul susține ca Rusia a blocat propunerile ucrainene de a trimite delegația AIEA la Zaporojie pe uscat prin teritoriul controlat de ucraineani, iar Kievul, la randul sau, s-a opus propunerii Moscovei ca delegațiile să ajungă la stație prin Crimeea controlată de ruși.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi , a declarat joi că există un „risc real de dezastru nuclear” dacă ostilitățile nu se opresc și inspectorii nu au voie să intre de urgență la fața locului.

De cealalta parte, Rusia sustine ca: inclusiv astazi, pe 15 august, Forțele Armate ale Ucrainei au condus timp de o oră un foc masiv de pe monturile de artilerie de la Energodar, exploziile fiind înregistrate în zona centralei nucleare Zaporojie. „Astăzi, 15 august, din partea opusă a Niprului, s-a deschis din nou focul asupra civililor și asupra infrastructurii civile a orașului Energodar. De mai bine de o oră, Forțele Armate ale Ucrainei efectuează focuri masive de artilerie asupra acestei instalații, spune mesajul.

Administrația a precizat că localitatea Ivanovka, din apropiere a fost atacată pentru a doua oară într-o zi.

Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației militaro-civile (structura administrativă rusă) din regiunea Zaporojie , a declarat că, în ultimele două ore, Forțele Armate ale Ucrainei au provocat aproximativ 25 de lovituri grele de artilerie de la obuzierele americane M-777 asupra Energodar și zona centralei nucleare Zaporizhzhya.

Pe baza informațiilor furnizate de Ucraina, experții AIEA au remarcat că sistemele importante pentru siguranța și securitatea nucleară nu au fost afectate. Cu toate acestea, „reluarea bombardamentelor la sau în apropiere a fost profund îngrijorătoare pentru siguranța și securitatea nucleară la instalația cu șase reactoare”, a spus directorul general Grossi, reiterând cererea ca toate aceste activități militare să înceteze.

Bombardarea de joi a avut loc în aceeași zi în care directorul general al AIEA a informat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite despre înrăutățirea situației de securitate și securitate nucleară la ZNPP în ultima săptămână, subliniind necesitatea urgentă ca AIEA să poată trimite o misiune de experți care sa desfasoare acolo lucrări esențiale de securitate și să fie in masura sa ofere garanții nucleare.

AIEA nu a putut să viziteze ZNPP încă dinainte de începerea conflictului, în urmă cu aproape jumătate de an. De la începutul lunii martie, este controlată de forțele ruse, dar personalul ucrainean continuă să opereze instalația, mai spune AIEA.

De asemenea, Ucraina a informat astăzi AIEA că zece dintre cele 15 reactoare de energie nucleară ale țării sunt conectate în prezent la rețea, inclusiv două la ZNPP, trei la CNE Rivne, trei la CNE din Ucraina de Sud și două la CNE Khmelnytskyy.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto power technology