1 iulie 2022

Zece noi picturi murale de la SISAF, ce însumează 1.900 metri pătraţi, devin parte din bogata identitate culturală a Sibiului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Street Art din Sibiu (SISAF) s-a încheiat weekend-ul trecut, după o săptămână în care cei 17 artişti invitaţi au pictat o suprafaţă totală de peste 1.900 metri pătraţi. În total, 10 noi picturi murale concepute sub tema „Re:Think” rămân moştenire sibienilor şi devin parte din identitatea culturală extrem de bogată a oraşului.

Galeria de artă stradală în aer liber a Sibiului, un adevărat reper pe plan naţional şi internaţional, se lărgeşte substanţial în urma acestei ediţii de festival. Noile picturi murale se alătură celor realizate anii trecuţi, astfel că patrimoniul de artă stradală al oraşului cuprinde astăzi 106 lucrări şi nu mai puţin de 11.600 metri pătraţi de culoare.

Dintre acestea, SISAF marchează în acest an prima poezie murală din festival, o lucrare care în curând va prinde viaţă prin intermediul realităţii augmentate, un zid cu o suprafaţă de aproximativ 600 de metri şi alte 7 murale accesibile localnicilor şi turiştilor 365 zile pe an.

„Dincolo de cifrele impresionante este importantă bogăţia de sens din spatele fiecărei picturi murale, dar şi relaţia cultivată între lucrări şi sibieni, ori însemnătatea pe care un astfel de demers amplu o are în comunitatea locală şi în cea a artiştilor. Suntem cu toţii norocoşi să trăim într-un oraş deschis, care acceptă noile arte şi le găzduieşte la tot pasul, astfel sperăm ca şi în viitor să găsim susţinere din partea celor ce înţeleg puterea culorilor în vieţile noastre”, declară Andrei Oltean, preşedintele Asociaţiei ART Factory Transilvania, organizator SISAF.

10 viziuni despre lume, pornind de la tema „Re:Think”

Tradiţia picturilor murale realizate pe unităţi de învăţământ a continuat în acest an cu o locaţie în premieră – Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu, care a pus la dispoziţia artiştilor două ziduri. Aici, grupul unu unu unu invers unu, un tandem creativ iniţiat de Lumi Mihai şi Mugur Grosu, ne prezintă prima poezie murală din festival. Intitulată „Când iubeşti”, poezia modernistă este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă şi să decripteze mesajul. Peste doar câteva zile aceasta va beneficia şi de o variantă specială, bazată pe realitate augmentată.

Pe un zid alăturat, Harcea Pacea prezintă „Copacul planetar”, reprezentarea vizuală a mesajului că trebuie „să regândim relaţia dintre umanitate şi natură, de la una preponderent concurenţială, parazitară şi exploatativă, la o relaţie axată pe respect reciproc, asumare şi echilibru”.

O altă pictură murală extrem de vizibilă este poziţionată pe o clădire de pe malul Cibinului, strada Metalurgiştilor (nr. 1-3). Aici, grupul V Light Crew, format din 5 artişti români, şi-a propus să ne surprindă prin jocul contrastelor. Lucrarea este intitulată „Equilibrium” şi vorbeşte despre balanţa om-natură, pe care ar trebui să o re-echilibrăm pentru ca planetă să nu mai aibă de suferit.

Un zid pe care localnicii vor fi încântaţi să îl descopere este plasat în vecinătatea unui cartier de blocuri din cartierul Mihail Kogălniceanu, având o suprafaţă totală de aproximativ 600 de metri. Acesta se află pe strada Partenie Cosma şi se lucrează în continuare la el pentru a fi îmbrăcat integral în culoare de către artiştii Adrian Luţă şi PARA. Muralul este compus atât din elemente abstracte cu rol estetic şi de legătură, cât şi dintr-o serie de portrete inedite: chipul lui Kogălniceanu cu braţele larg deschise, realizat sub curentul cubismului şi prin tehnica 3D, dar şi alte personaje schiţate, care vor interacţiona cu privitorul.

Lucrările realizate pe blocuri sunt şi la această ediţie o componentă importantă a festivalului, fiind parte din eforturile organizatorilor de a face arta şi mai accesibilă localnicilor. Zona Hipodromului devine astfel un punct de atracţie, găzduind nu mai puţin de 3 picturi murale pe blocuri, aflate pe un perimetru de doar 100 de metri.

Cristian Scutaru ne prezintă viaţa din perspectiva copiilor, reprezentată printr-o cutie plină de surprize din care cei mici scot zilnic câte un obiect, pe care îl descoperă pentru prima dată. Lucrarea este poziţionată pe un zid extrem de vizibil de pe strada Hipodromului (nr. 2, sc. B). La doar câţiva paşi, pe strada Hipodromului (nr. 4, sc. F), artista Delia Cîrstea şi-a pregătit debutul la SISAF prin lucrarea cu titlul „Same morning but different perspective”. Aceasta este o reprezentare atipică a rutinelor de dimineaţă, prin apel la un amalgam de elemente care îţi fură privirea. Mai departe, pe Aleea Haiducului (bl. 1, sc. A), artistul Nasca One din Germania, cu rădăcini în Peru, ne surprinde printr-un mural despre bucurie sinceră, mizând pe culori vibrante şi un stil sud-american.

Tot din seria muralelor pe blocuri este de menţionat pictura semnată ATOMA, una dintre cele mai apreciate artiste la festival din ultimii ani. Aceasta ne surprinde pe strada Ion Neculce cu viziunea sa despre poziţia omului în societate, care „caută în viitor o plasă de siguranţă pentru a depăşi prezentul nesigur”. De asemenea, artistul basarabean BTA/Potapov Dmitri a mizat pe strada Oştirii (bl. 7, sc. C) pe un concept de sensibilizare, în care vorbeşte prin imagini sugestive despre grija pe care ar trebui să o purtăm zi de zi pentru mediu şi, în final, pentru noi.

Într-o altă locaţie, artistul Popescu semnează o adaptare a identităţii vizuale realizată pentru această ediţie a festivalului. Lucrarea este vizibilă de pe strada Semaforului şi este plasată pe o centrală termică de la intrarea pe strada Electricienilor, nr. 1.

Toate lucrările din cadrul Festivalului de Artă Stradală din Sibiu pot fi descoperite prin intermediul Sibiu Street Art Tour – un circuit cu o durată de maxim 3 ore, prin locaţiile acestei ediţii, ce poate fi parcurs pe bicicletă. Harta tipărită a turului va putea fi găsită la Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.