Publicat: 12 Martie, 2013 - 17:44

În primele două luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră au depistat 41 autovehicule furate din state ale Uniunii Europene.

Într-un interval de câteva zile, poliţiştii de frontieră au depistat şase autovehicule, trei autoturisme mărcile Audi R8, BMW X5 şi Audi A6, un microbuz, o motocicletă şi un moped, în valoare totală de peste 160.000 euro, care figurau ca fiind furate din Marea Britanie, Italia, Rusia, Spania şi Polonia.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul român Marinica T., în vârstă de 53 de ani, din jud. Bacău care conducea un autoturism marca BMW X5, înmatriculat în Marea Britanie.

Cu ocazia controlului specific, poliţiştii de frontieră i-au solicitat conducătorului auto, pe lângă documentele de identitate şi documentele autoturismului.

Lucrătorii noştri au constatat că certificatul de înmatriculare prezintă corecturi în câmpurile referitoare la proprietarul autoturismului, motiv pentru care bărbatul a fost condus la sediul sectorului pentru cercetări.
În urma verificărilor efectuate în baza de date a rezultat faptul că autoturismul marca BMW X5 figurează ca fiind furat din Marea Britanie.

 Şi la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, conducând un autoturism marca Audi R8, cu numere de înmatriculare specifice Italiei, cetăţeanul român Emil B., în vârstă de 49 ani, domiciliat în jud. Maramureş.
           La controlul de frontieră, în urma verificărilor în bazele de date s-a constatat că autoturismul în cauză figurează ca fiind furat din Italia, din luna ianuarie 2013.
 Bărbatul a declarat că a închiriat maşina de la un cetăţean italian şi nu ştia că este declarată furată.


 În data de 11.03.2013, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Negreşti Oaş – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au oprit pentru control, pe raza localităţii Bixad, un autoturism marca Audi A6, condus de cetăţeanul român Gheorghe U., în vârstă de 26 ani, domiciliat pe raza judeţului Satu Mare.
           În urma verificărilor în bazele de date s-a constatat că autoturismul figurează ca fiind furat din Rusia, din anul 2006.
 Bărbatul a declarat că tatăl său a cumpărat maşina de la un alt cetăţean român şi nu ştia că este declarată furată.


 Ieri, 11 martie a.c., în jurul orei 05.30, la P.T.F. Negru Vodă, judeţul Constanţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român B. I., în vârstă de 24 ani, la volanul unui microbuz marca Citroen Jumper, înmatriculat în Spania.
În urma verificărilor efectuate de poliţiştii de frontieră în bazele de date, a rezultat faptul că microbuzul figura ca fiind furat din Spania din anul 2012.
Conducătorul auto, domiciliat pe raza judeţului Ialomiţa, a declarat faptul că i-a fost încredinţat microbuzul de către tatăl său, pentru a-l înmatricula în R. Bulgaria.
Totodată, a mai declarat că tatăl său a achiziţionat microbuzul de la un cetăţean român şi nu ştia că acesta este furat.

În toate aceste cazuri, poliţiştii de frontieră le-au întocmit persoanelor în cauză dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt sau tăinuire la furt, urmând a fi înaintate Parchetului cu propunerile legale.
Totodată, lucrătorii noştri au luat măsura indisponibilizării autovehiculelor, până la finalizarea cercetărilor.


Tot ieri, în jurul orei 11.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Călăraşi au oprit în trafic, in localitatea Călăraşi, pe cetăţeanul român Laurenţiu D., în vârstă de 35 ani, care conducea o motocicletă marca Piaggio Liberty.
În urma verificărilor în baza de date a rezultat că motocicleta figurează ca fiind furată din Italia, din data de 10.12.2012, iar conducătorul nu posedă permis de conducere.
Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanei în cauză acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, iar motocicleta a fost indisponibilizată la sediul S.T.P.F. Călăraşi.


 În aceeasi zi, in jurul orei 16.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Bivolari - I.T.P.F. Iaşi care desfăşurau o acţiune specifică în zona de competenţă, au oprit pentru control în localitatea de frontieră Vladomira, un moped marca Aprilia, condus de cetăţeanul român  Petru S., în vârstă de 39 ani.
La solicitarea documentelor, Petru S. nu a putut prezenta permisul de conducere,  motiv pentru care a fost condus la sediul sectorului pentru verificări.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii de frontieră au stabilit  faptul că mopedul figura ca fiind furat din Polonia, iar bărbatul nu poseda permis de conducere.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit persoanei în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la furt, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi  punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, iar mopedul a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.


În primele două luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră români au depistat un număr de 41 autovehicule furate - 29 autoturisme, 6 automarfare, 2 microbuze, 2 remorci, 1 autocar şi 1 motocicletă - din state ale Uniunii Europene.