Publicat: 11 Noiembrie, 2012 - 13:18
Share

 
Cel puţin 27 de persoane au fost ucise şi un important ofiţer de poliţie a fost grav rănit în urma violenţelor apărute la cea mai mare închisoare din Sri Lanka, unde deţinuţii au deschis focul asupra poliţiei.

Armata a reuşit să pună capăt violenţelor înainte de ivirea zorilor şi a eliberat personalul închisorii Welikada  din capitala Colombo, au anunţat oficiali din cadrul Direcţiei Penitenciarelor şi armatei.
A fost confirmat decesul a 27 de persoane, a declarat astăzi în parlament Ministrul Chandrasiri Gajadeera.
Violenţele au izbucnit în momentul în care ofiţeri din cadrul Forţelor Speciale, trupele de elită ale poliţiei din Sri Lanka, percheziţionau penitenciarul, căutând droguri şi telefoane mobile deţinute ilegal.

"Când ieşeau, prizonierii i-au atacat cu pietre. Forţele Speciale au folosit gaze lacrimogene, iar prizonierii au deschis focul asupra trupelor", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Prishantha Jayakody.
Martorii au declarat că văzuseră poliţişti trăgând în direcţia închisorii, unde deţinuţii se urcaseră pe acoperiş în timpul confruntărilor.
Şeful Direcţiei Penitenciarelor P. W. Kodippili a declarat că deţinuţii făcuseră rost de arme, printre care şi arme automate, spărgând depozitul de arme al închisorii.

"Operaţiunile de căutare continuă, pentru curăţarea locului, recuperarea armelor şi găsirea deţinuţilor", a mai precizat Kodippili.

Purtătorul de cuvânt al armatei Ruwan Wanigasooriya a afirmat că un mare număr de arme şi şase cadavre au fost găsite în timpul operaţiunii de căutare.
În timpul revoltei, unii deţinuţi au încercat să evadeze şi au fost împuşcaţi de forţele de securitate, conform martorilor.

Autor: Călin Angheluţă