Publicat: 25 Noiembrie, 2017 - 19:00

Ediţia cu numărul 49 a Campaniei "Sanatate pentru sate" s-a desfăşurat, astăzi, în localitatea Poseşti, judeţul Prahova. Încă, de la primele ore ale dimineţii, 10 medici-voluntari cu diferite specialităţi şi 7 asistenţi medicali au fost întâmpinaţi cu mult interes de către zecile de pacienţi din localitatea prahoveană. Oamenii, cu precădere vârstnici, au medic de familie în sat, dar nu şi suficiente resurse pentru a se deplasa la oraş pentru a consulta un medic specialist. De aceea, întâlnirea cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a fost una mai mult decât binevenită.

Echipa voluntarilor arată aproape precum un spital ambulant fiind compusă din medici cu numeroase specialităţi, vorbim despre: Diabet si Nutritie, Medicina Interna si consult EKG, Psihiatrie pediatrica, Psihiatrie adulti, Recuperare medicala Stomatologie, Urologie şi Psihologie. Medicii au fost ajutaţi, la ediţia de astăzi, de către 8 asistenţi medicali şi 10 persoane din categoria Personal auxiliar.

 

O pacientă în vârstă de 85 de ani care a aflat de prezenta medicilor-voluntari la Poseşti a mers pe jos 3 km ca să beneficieze şi ea de serviciile medicale gratuite.

 

"Când am auzit că aţi venit, am lăsat totul la o parte şi am venit şi eu să fac, aici, nişte analize. Nu am mai fost la medic de foarte mult timp. Medicii din campanie m-au învăţat numai de bine şi au vorbit foarte frumos", a spus pacienta.

 

"Importanţa prezenţei acestor medici la noi în comunitate este cât se poate de mare. La medicul de familie, merg lunar pentru că ma duc să iau o reţetă, dar nu am mai fost de mult la specialişti şi mă dor foarte tare picioarele. Să vă dea Dumnezeu sănătate să mai veniţi la noi", a declarat o altă pacientă, după ce a fost evaluată de către medicii voluntari. 

 

"Iniţial, am participat la ediţiile Campaniei "Sanatate pentru sate" pentru că m-a rugat Părintele Ciprian Grădinaru şi apoi m-am obişnuit. Venim cu drag pentru aceşti pacienţi care, sincer, apreciază efortul şi mi se pare că în meseria noastră de medic este important să ajutăm necondiţionat. Astăzi, a fost o patologie mai mult cardiovasculară, aş putea spune. Deci, foarte mulţi pacienţi cu hipertensiuni necontrolate, necunoscute sau unii care nu-şi iau tratamentul. Am întâlnit, iarăşi, cazuri de aritmii, fibrilaţii atriale fără tratament anticoagulant sau unii care nici nu ştiau că ar trebui să ia acest tratament. Au mai fost şi cazuri de ulcere duodenale, foarte multă patologie psihiatrică, lumea este deprimată, se pare, nu prea poate să doarmă, insomnii... În concluzie, patologia a fost variată, dar predomină afecţiunile cardiovasculare", a specificat Oana Moşu, medicul Internist.

 

 

"Patologia întâlnită este cea frecventă în mediul rural: reumatică, degenerativă din cauza expunerii la factori de mediu, la intemperii şi din cauza suprasolicitării articulare excesive. Este de menţionat un caz, întâlnit astăzi, de coxartroză, adică de artoză a şoldului avansată, invalidantă şi a fost îndrumat spre un serviciu de ortopedie în vederea artoplastiei. Este interesant acest caz deoarece antrena modificări deformante secundare la nivelul genunchiului şi a coloanei vertebrale lombare", a declarat medicul Iuliana Târnă, specialist în Recuperare, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov.

 

În acelaşi context, medicul stomatolog Irina Molnar, a punctat:"Patologia dentară cel mai frecvent întâlnită, astăzi, la copii au fost leziunile carioase, inflamaţiile gingivale, în mare parte, iar la adulţi paradontopatiile cronice. Am pus accent, astăzi, pe complicaţiile şi riscurile la care se expun aceşti pacienţi în lipsa unor măsuri de igienă orală şi le-am explicat şi cum ar trebui făcut un periaj corect. Le-am demonstrat, practic, pe modelele pe care le-am avut în această acţiune".

"De doi ani de când a început, această campanie "Sanatate pentru sate" este una dragă sufletului meu şi vin din Piteşti cu tot dragul pentru că îmi place să consult copii, îmi place să vorbesc cu ei şi să-i ajut, pe cât posibil. Majoritatea copiilor pe care i-am evaluat astăzi erau dezvoltaţi corespunzător vârstei, sunt copii bine educaţi, inteligenţi, dar am văzut şi câteva cazuri de întârziere în dezvoltare", a evidenţiat Georgiana Tocaci, medic specialist în psihiatrie pediatrică.

 

""Campania "Sanatate pentru sate" mi se pare o activitate foarte utilă pentru că sunt foarte multe cazuri care nu au acces la serviciile psihologului, mai ales, şi pentru că am întâlnit diverse patologii care pot fi tratate cu ajutorul psihiatrului, dar bineînţeles sprijiniţi şi de un psiholog. Tulburări cum ar fi cele ale somnului, cele anxios-depresive, chiar şi un anumit caz cu tulburări de persecuţie, cu mania persecuţiei, sunt printre cazurile întâlnite astăzi şi am avut ocazia să le oferim puţină terapie şi câteva sfaturi despre cum să facă să-şi trăiască viaţa la un nivel cât mai calitativ şi cât mai liniştit. Este important să obţină acea linişte sufletească pe care o căutăm cu toţii", a subliniat Raluca Simion, psiholog.

 

"Campania "Sanatate pentru sate" este o activitate foarte importantă, deoarece, deşi, noi avem medic de familie în sat,  parohia noastră este formată din oameni bătrâni, oameni cu posibilităţi materiale reduse şi care se deplasează foarte greu. Chiar dacă aceşti oameni au acces la medicul de familie din zonă, ei sunt privaţi, oarecum, de un medic specialist, de un consult de specialitate. Acesta este motivul pentru care acţiunea voluntarilor, de astăzi, este importantă, având în vedere, că aceşti oameni au fost văzuţi de specialişti, medici la care, altfel, nu ar fi avut acces, spitalele fiind la o distanţă apreciabilă de parohia noastră. Prin urmare, noi îi mulţumim Preafericitului Părinte Daniel pentru înalta binecuvântare pe care a acordat-o acestui proiect şi că îşi aminteşte şi de parohiile sărace şi izolate din cuprinsul Patriarhiei noastre. De asemenea, le mulţumim voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru efortul făcut de a veni în parohia noastră şi a împărtăşi din cunoştinţele şi darul dat lor de către Dumnezeu. Mulţumim tuturor şi Dumnezeu să le răsplătescă!", a declarat părintele Ştefan Drăgoi, parohia Poseşti.

 

"Astăzi, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat ediţia cu numărul 49 a Campaniei "Sanatate pentru sate". Această campanie a avut un succes foarte mare! În ediţiile derulate am depăşit 6700 de beneficiari, din diferite localităţi, din mediul rural. La ediţia de astăzi, din localitatea Poseşti, judetul Prahova, au participat 27 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care au fost 10 medici cu diferite specialităţi, printre care aş menţiona: Diabetul şi Nutriţia, Medicina Internă cu consult EKG, un medic psihiatru pentru copii şi un medic psihiatru pentru adulţi, de asemenea, un psiholog. Am mai avut medici specializaţi în Recuperare Medicală, Stomatologie, dar şi Urologie. A fost o campanie foarte reuşită, au venit foarte mulţi vârstnici, le-au fost împărtăşite anumite sfaturi de către medici. Totul a fost foarte frumos! Astăzi, au fost mai multe echipe de medici implicate, am avut o echipă de medici care s-a deplasat din Braşov la Poseşti special pentru această activitate. De asemenea, a venit doamna psihiatru pentru copii de la Piteşti, la fel, un efort destul de mare depus şi de dânsa. Faptul că aceşti medici se trezesc de la primele ore ale zilei ca să ajungă dimineaţă în Bucureşti, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, de unde se pleacă către aceste activităţi caritabile este un lucru minunat şi aş dori să le mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care depun un efort considerabil pentru a ajuta pacienţii Campaniei. Noi, spre exemplu, astăzi, am plecat pe la ora 07.00 dimineaţa pentru a parcurge cei 100 de km - o distanţă destul de mare, la care se află această localtate Poseşti. Totodată, aş vrea să îi mulţumesc părintelui paroh de aici din localitate, dar şi oficialităţilor locale pentru sprijinul pe care l-au oferit pentru desfăşurarea acestei activităţi", a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

 

6700 de oameni au beneficiat, de-a lungul celor 49 de ediţii le Campaniei "Sanatate pentru sate", de servicii medicale gratuite oferite de către medicii-voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Beneficiarii provin din categorii defavorizate precum cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, persoane nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice. La fiecare ediţie a Campaniei „Sănătate Pentru Sate” s-au implicat aproximativ 30 de voluntari ai Catedralei Mântuirii Neamului, din care, cel puţin 20 de persoane au fost cadre medicale şi restul, personal auxiliar.

 

Obiectivele asumate de către medicii voluntari implicati în Campaniei au fost de a depista la populaţia din localităţile izolate bolile cu risc endemo-epidemic, a bolilor cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră. Medicii au consultat pacienţii şi au stabilit diagnosticele, implementând tratamentul curativ adecvat. De asemenea, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății. Unii pacienți au fost consiliați pentru examen de specialitate deoarece s-a constatat riscul de evoluție gravă a bolilor care necesită tratament de urgență și internare.

 

La fiecare ediţie, voluntarii colaborează cu medicii comunei unde se deplasează, preoţii din localitate, autorităţile locale şi alte persoane. De asemenea, voluntarii colaborează foarte bine cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor unde se organizează evenimentele. De alfel, şi astăzi, a fost prezent la acţiune un repezentant al Direcţie de Sănătate Publică Prahova care a supravegheat şi a ajutat la buna organizare.

Campania "Sanatate pentru sate" este susţinută de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea Părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


 

Localizare: 

Geolocation is 45.2704, 26.147899999999936