Publicat: 15 Septembrie, 2020 - 11:22
Share

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a avertizat luni, într-o intervenție la Antena 3, că românilor nu li se poate interzice să voteze, dacă intră în secția de vot fără mască de protecție, decât dacă se adoptă o lege în acest sens, iar instituirea unei asemenea reguli printr-un ordin de ministru va pica la controlul CCR și va avea efecte serioase. Este valabil pentru orice decizie a Guvernului legata de alegerile locale si parlamentare si care ar restrange drepturi constituționale.

„Drepturile fundamentale se pot rastrange doar prin lege si pentru o perioada nu foarte mare, in anumite conditii. Dar nu se poate face prin Ordin de ministru. CCR a spus recent ca drepturi fundamentale nu pot fi restranse prin ordin de ministru, cum a fost cu izolarea, carantinarea, internarea, la fel va fi si cu votul. Ei pot sa faca, dar nu are valoarea necesara. Trebuie facut prin lege, asa scrie in art. 53 din Constitutie. Credeam ca au invatat asta, ca a fost suficient taraboi la precedenta situatie”, a declarat Augustin Zegrean.

El a adăugat că daca o persoana nu e lasata sa voteze pentru ca nu are mască, atunci „consecintele sunt ca se poate adresa instantei si ar putea ajunge inclusiv la CEDO. Inclusiv votul va putea fi considerat in neregula, vor fi observatori externi la vot, vor vedea lucrul asta. Cand se va face raportul MCV se va spune ca Romania nu respecta libertatea votului”.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: