17 august 2022

Zelenski, mesaj la Davos: „Nu ar trebui sa existe comert cu Rusia”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc dacă liderii din Occident ar fi luat mai devreme măsuri împotriva Rusiei”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de luni din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a subliniat eforturile armatei ucrainene și a afirmat că mii de vieți ar fi putut fi salvate, dacă țara sa ar fi primit sprijinul financiar și militar de care avea nevoie încă din luna februarie.

„Comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită să folosească sancţiunile preventiv, nu doar să răspundă ameninţărilor din viitor, a evidențiat Zelenski în timpul conferinței din Elveția. „Oferim lumii şansa să creeze un precedent referitor la ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a adăugat acesta.

Președintele Ucrainei i-a îndemnat pe liderii Occidentului să adopte un nou pachet de sancțiuni maxime împotriva Rusiei, care să includă un embargo complet asupra importului petrolier, interzicerea activităților financiare cu toate băncile rusești și întreruperea definitivă a comerțului cu țara agresoare.

De asemenea, Zelenski a apreciat că Ucraina va avea nevoie pe viitor de un ajutor financiar în valoare de 5 miliarde de dolari primit în fiecare lună pentru a putea fi reconstruită. El a sugerat că reconstrucţia ar putea fi finanţată parţial prin identificarea activelor ruseşti ascunse în străinătate, îngheţarea şi alocarea lor către un fond special în vederea ajutării răniţilor în război.

In timpul conferinței din Davos, Elveția, Volodimir Zelenski l-a citat pe fostul secretar de stat american George Marshall, cel după care a fost numit planul de reconstrucţie a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând că nu se opune niciunei ţări, ci se opune „foametei, sărăciei, disperării, haosului”.

Sursafoto: President.gov.ua