5 februarie 2023

Zelensky pierde conducerea Ministerului de Interne

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Miercuri, un elicopter s-a prăbușit în localitatea Brovary, în Ucraina. La bord se afla conducerea Ministerului de Interne ucrainean, condusă de șeful acestuia, Denis Monastyrsky, și adjunctul acestuia, Evgheni Enin.
În total, 18 persoane au murit, inclusiv trei copii. Mass-media a subliniat importanța pierderii lui Enin, deoarece Kievul va fi greu să găsească pe cineva cu experiența sa internațională.
Enin a fost numit prim-adjunct al ministrului de Interne în septembrie 2021, iar înainte a lucrat în serviciile speciale (Mai întâi în cadrul structurii SVRU de informații externe, apoi la SBU contrainformațiile pe teritoriul național). A mai lucrat la ambasada de la Chișinău, în Moldova și la Roma ca și „consilier”, cel mai probabil fii d funcționarul însărcinat cu legătură între structura ucraineană de informații externe și serviciile relevante ale respectivelor țări. În plus, a fost înalt funcționar în Ministerul Afacerilor Externe între 2005 și 2016, responsabil pentru afacerile asiatice și, ulterior, pentru țările DIn bazinul Mării Negre.
Specialitatea sa este lupta împotriva Rusiei, din Transnistria până la Kiev, combinată cu o înțelegere profundă a managementului crizelor. A lucrat în Procuratura Generală înainte de a reprezenta Ucraina în fața Curții Internaționale de Justiție a ONU și în fața tribunalelor de arbitraj maritim, în litigiile împotriva Moscovei. În special, el a supravegheat ancheta cu privire la prăbușirea zborului PS 752 Ukraine International Airlines din 8 ianuarie 2020, ca urmare a focului iranian de apărare aeriană.
Enin și Zelensky au avut diferențele lor, dar acesta din urmă nu a putut scăpa de el mult timp în disputele dintre Kiev și Moscova. Enin a revenit la afacerile de stat în aprilie 2020, la un an după demisia sa, care a avut loc în contextul alegerilor lui Zelensky. A fost un specialist indispensabil pentru echipa lui Monastyrsky, un avocat că și pregătire și un fost angajat al Hillmont Partners, firma de consultanță pentru compania de producție a lui Zelensky, Studio Kvartal 95.
Duo-ul a fost numit la jumătatea anului 2021, în urma demisiei ministrului Arsen Avakov. După plecarea sa, echipa lui Zelensky a încercat să recâștige controlul asupra ministerului în condițiile influenței „reziduale” a lui Avakov.
Nu știm dacă prăbușirea elicopterului a fost rezultatul unei defecțiuni mecanice sau a unei erori a pilotului, dar un martor ocular intervievat de o televiziune din Kiev a declarat „că era scăpat de sub control și ardea în aer înainte de coliziune”.
Este foarte puțin probabil ca mingea de foc din aer să fi fost din cauza unei erori de pilotaj sau a unei defecțiuni mecanice. Există și posibilitatea ca o rachetă sol-aer să fi lovit elicopterul. Aici, dacă așa a fost, este greu de arătat cu degetul spre un anume vinovat, în contextul unui război, în care, și unii, și alții se acuză reciproc. Este unul dintre zvonurile care circulă în Ucraina.
De ceva vreme, Ministerul de Interne investighează conducerea de la vârf a… ministerului Apărării pentru revânzarea armelor occidentale care ajung în Ucraina, pe piaţa neagră. Asta nu o spun rușii, răspândind propaganda, ci numeroși oficiali din cadrul Interpol și ai unor structuri occidentale de informații, la inceput discret, apoi, mai puțin discret, drept dovadă, puzderia de materiale din presa vestică.
Există posibilitatea că eșaloanele de conducere din cadrul Ministerului de Interne să fi început  să culeagă date prin unitățile lor de informații. În acest fel, au reușit să obțină dovezi și să jeneze militarii implicați, poate pontul să fi venit chiar de la partenerii occidentali, iar Denis Monastyrsky să fi fost un coordonator discret pe această linie. E o ipoteză, că multe altele, care, în aceste zile se creionează în presă. Tot în această optică s-ar putea explica, printre altele, și vizitele repetate,în aceste zile, la Kiev, ale șefului CIA….
Unele chestiuni, istoria le va lamuri, însă peste zeci de ani. Personal, dezabrob atacul bărbat al Kremlinului din care, primii care suferă sunt civilii ucraineni, dar asta nu înseamnă că acord un cec în alb echipei lui Zelensky, unde sunt personaje vădit corupte, interese personale și care a dovedit prin inițiative și ideei că nu a construit un stat cu adevărat democratic, nici la Kiev nu sunt „îngeri” sau corectitudinea absolută… repet, și aici, tot istoria, cândva, va judeca!
Foto: facebook
Ciprian Pop