Publicat: 16 Aprilie, 2015 - 15:46

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, efectuează în perioada 15 — 16 aprilie o vizită oficială în Republica Croația, la Zagreb, la invitația președintelui Parlamentului Republicii Croația,  Josip Leko. Vizita constituie o nouă etapă în continuarea și aprofundarea dialogului bilateral dintre cele două Parlamente și reprezintă un răspuns la vizită oficială în România a delegației parlamentare croate, condusă de Josip Leko, în noiembrie 2013.

În cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, delegatia parlamentară română a fost primită de doamna Kolinda Grabar-Kitarović, președintele Republicii Croația, prima femeie din Balcani aleasă președinte prin sufragiu universal.

În cadrul întrevederii, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale româno-croate, care se reflectă în intensificarea dialogului politico-diplomatic.

Subliniindu-se dimensiunea specială a relației dintre cele două state, conferită de prezența comunității române și istro-române în Croația, respectiv a comunității croate din România, au fost abordate subiecte legate de modul în care poate fi dinamizată relația bilaterală, atât la nivel politic, cât și la nivel sectorial și în planul cooperării economice.

Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au evidențiat și interesul pentru o coordonare mai strânsă în privința dosarelor de interes comun de pe agenda europeană și regională, începând cu evoluțiile instituționale la nivelul UE, securitatea energetică, politica de extindere și până la situatia din regiunea Balcanilor de Vest, dinamica Parteneriatului Estic si relatia cu Republica Moldova.

În context, președintele Camerei Deputaților a declarat că România susține cu fermitate necesitatea extinderii Uniunii Europene către statele din regiune care au dorinta si capacitatea de a îndeplini conditiile, principiile si valorile aflate la baza proiectului european.' Este un obiectiv major care va contribui la afirmarea relevantei constructiei europene ca actor global, mai ales în contextul noilor amenințări din vecinătatea estică a Uniunii Europene, dar și a avansării la nivel european a tendințelor eurofobe și eurosceptice. Împreună putem susține parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, al Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei, prin valorificarea experientei noastre în domenii prioritare precum reforma sistemului judiciar, cooperarea în domeniul afacerilor interne, dar si pentru respectarea principiilor si valorilor europene, cu accent pe drepturile persoanelor apartinând minorităților naționale unde țările noastre au o îndelungată tradiție', a menționat Valeriu Zgonea.

Totodată, România și Croația au o viziune comună în ceea ce privește crearea unei Uniuni a Energiei care să urmărească accelerarea proiectelor de infrastructură în acest domeniu, inclusiv interconexiunile de energie electrică și gaze pentru o piață internă eficientă a energiei și pentru identificarea unor rute alternative de aprovizionare energetică a Europei.

'Poziția geografică a României în acest tablou poate acționa ca o verigă lipsă între regiuni cu surse energetice, cum ar fi Marea Caspică și Orientul Mijlociu și piața centrală și est-europeană. Împreună cu Croația putem să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili dintre vecinii noștri de a găsi modalități de a-și reduce dependența energetică de anumite piețe, iar conectarea la Marea Neagră pentru accesarea surselor alternative de energie este o necesitate care va generă un anumit climat de stabilitate în regiune', a mai spus Valeriu Zgonea.

Întrevederea cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Josip Leko, a relevat rolul deosebit al diplomatiei parlamentare în consolidarea și extinderea relațiilor dintre cele două țări. Președintele Camerei Deputaților a mulțumit pentru sprijinul activ și consistent acordat de Croația pe linia întăririi dimensiunii parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), eforturi ce s-au concretizat anul trecut prin organizarea la București a primei Adunări Parlamentare a statelor din Sud-Estul Europei.' A fost un moment extraordinar pentru că toate statele din regiune s-au așezat la aceeași masă și au înțeles că ceea ce ne apropie e mai important decât ceea ce ne separă și că avem nevoie mai întâi de stabilitate și securitate în regiune, pentru a aduce mai apoi prosperitate cetățenilor noștri. Iar acum principalul nostru scop este să ne sincronizăm toate inițiativele de cooperare din cadrul acestui Proces cu eforturile statelor din regiunea Europei de Sud-Est, de îndeplinire a standardelor și obiectivelor de integrare europeană și euroatlantică', a declarat Valeriu Zgonea.

Președinții Parlamentelor din România și Croația și-au exprimat satisfacția față de organizarea, în cursul anului trecut, a primului Forum de afaceri româno-croat, rezultat al eforturilor comune de diplomație parlamentară. Forumul de afaceri româno-croat a generat proiecte concrete în planul investițiilor reciproce și a condus la o creștere majoră a schimburilor comerciale dintre cele două țări, cu aproape 15 procente la sfârșitul anului trecut.

Agenda vizitei oficiale cuprinde, de asemenea, întrevederi cu prim-vice-prim-ministru și ministru de Externe, Vesna Pusic, cu alți membri ai Guvernului croat, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Din delegația parlamentară fac parte deputații Cezar Cioată (Grup PC-PLR),  Dorel-Gheorghe Căprar  (Grup PSD) și Giureci-Slobodan Ghera  (Grupul minorităților naționale), președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația din Parlamentul României. În cadrul vizitei oficiale, se vor semna memorandumuri de întelegere privind extinderea cooperării la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie și al comisiilor parlamentare de afaceri externe de la Bucuresti si Zagreb.

Cabinetul Președintelui Camerei Deputaților