Publicat: 23 Aprilie, 2017 - 14:07

Departamentul de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte, împreună cu Biblioteca Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu marchează Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, dar și Ziua Bibliotecarului, printr-o serie de evenimente dedicate cărții și lecturii, ce vor avea loc la Biblioteca Universității 'Lucian Blaga'din Sibiu.

Luni, 24 aprilie 2017, la ora 15.00, Zilele cărții vor debuta cu prelegerile susținute de conf. univ. dr. Dragoș Varga — 'Moștenirea romanului: De la Cervantes la Milan Kundera' și conf. univ. dr. Radu Vancu — 'Moștenirea poeziei : De la Shakespeare la John Berryman'.

Prelegerile vor fi urmate de lansarea nr.4/2016 al Revistei Zona Nouă, dedicat școlii de la New York, în prezentarea lui Vlad Pojoga, redactorul șef al revistei. La ora 17.00 va avea loc inaugurarea Cercului de Critică al Facultății de Litere și Arte, coordonat de poetul și criticul Ștefan Baghiu.

Ziua de miercuri, 26 aprilie este rezervată unui alt eveniment — conferința 'Mecanismele cenzurii și exilul literar anticomunist', susținută de Liliana Corobca, expert în domeniul exilului românesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care îi va avea ca moderatori pe conf. univ. dr. Dragoș Varga și conf. univ. dr. Radu Vancu.

Liliana Corobca a publicat mai multe lucrări despre cenzură, dar este cunoscută și pentru activitatea ei literară, cărțile ei fiind traduse în limbile italiană și germană. Printre preocupările sale academice și de cercetare se regăsesc: cenzura în regimurile totalitare, istoria cenzurii, instituțiile cenzurii în blocul comunist,sociologia culturii, literatura exilului.

Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor se sărbătorește anual, în 23 aprilie, și este inițiată de UNESCO, prima ediție având loc în 1995. Această zi marchează trecerea în eternitate a doi dintre cei mai importanți scriitori ai lumii: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, dar ea este strâns legată și de alte nume celebre ale literaturii universale, cum ar fi: Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Vladimir Nabokov, Maurice Druon și alții. Din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și Ziua Bibliotecarilor din România.