8 august 2022

Zilele de Spiritualitate Mariană 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anunţ: Zilele de Spiritualitate Mariană 2022

– „Rolul Maicii Domnului în misiunea Bisericii” relevat în cadrul Zilelor de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Surorile Congregaţiei Maicii Domnului (CMD) invită credincioşii cinstitori ai Preasfintei Fecioare Maria, în perioada 20-22 mai 2022, la cea de-a 14-a ediţie a Zilelor de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea, nr. 6), locaş mănăstiresc declarat – în 2021, la aniversarea Anului Centenar al CMD -, Sanctuar Arhiepiscopal Major.

Programul va fi binecuvântat prin participarea a doi Ierarhi greco-catolici: Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, şi Preasfinţia Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş. Păstrând specificul frumoasei manifestări a lunii mai, de la început gândită ca îmbinare armonioasă de conferinţe, oficii de rugăciune şi momente muzicale dedicate Maicii Domnului, surorile aduc în atenţie tema aleasă pentru acest an: „Rolul Maicii Domnului în misiunea Bisericii”.

Vineri 20 mai 2022, de la ora 17.00, Preasfinţitul Cristian, invitatul special de la Blaj, va deschide, prin cea dintâi conferinţă, actuala ediţie a Zilelor de Spiritualitate Mariană. Va urma, cu participarea surorilor CMD şi a Pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major, rugăciunea Acatistul Maicii Domnului.

Sâmbătă, 21 mai 2022, zi în care calendarul liturgic bizantin notează Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la ora 10.00, la Mănăstirea Maicii Domnului va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească. În continuare, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va prezenta cea de-a doua conferinţă de împărtăşire a luminii şi bucuriei Maicii Domnului.

Programul zilei a II-a se va încheia cu o nouă sărbătoare a credinţei: Seara de muzică clasică şi rugăciune: „Maria, Icoana Bisericii şi Maica Îndurării”. De la ora 17.00, în capelă va fi oficiată Slujba Vecerniei, iar apoi, de la ora 19.00, este programat un mini-concert în cadrul căruia profesionişti ai muzicii clasice: Constantin Andrei (chitară), Adrian Cioban (oboi), Lucian Furda (vioară) şi Cristina Mureşan (pian), se vor uni cetelor îngereşti, aducând imnuri de laudă Preasfintei Fecioare Maria.

Duminică, 22 mai 2022, de la ora 10.00, este programată Sfânta Liturghie, urmând ca itinerariul Zilelor de Spiritualitate Mariană să se încheie prin conferinţa ţinută de pr. Cristian Langa, preot din cadrul Curiei eparhiale, formator şi profesor la Seminarul „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Surorile CMD adresează tuturor credincioşilor, cu deschidere şi căldură sufletească, invitaţia de a se reuni, în cele trei zile, „în acest loc binecuvântat de Dumnezeu şi ocrotit de Preasfânta Fecioară Maria, pentru a-i cunoaşte mai bine vredniciile de Mamă şi pentru a încredinţa mijlocirii Ei cererile, necazurile şi dorurile noastre”.

În luna mai, luna florilor, în Biserica Catolică lună a Preasfintei Fecioare Maria, programul propus de surorile CMD reprezintă, an de an, ocazie deosebită a contemplării Maicii lui Dumnezeu, a celei „binecuvântată între femei”, „mai onorată decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii” şi, mai ales ocazie de a descoperi, în viaţa Bisericii şi a fiecărui om, prezenţa concretă a Mariei, ca Regină şi Mamă ocrotitoare, sfătuitoare şi mijlocitoare la Dumnezeu.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,
Biroul de comunicaţii sociale

Sursa foto: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla