Publicat: 11 Februarie, 2015 - 08:12
Share

A 5-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureș va avea loc între 11-15 februarie 2015 la Cinema ARTA, G. Cafe și Camera K'ARTE.

Evenimentul este organizat de Asociația culturală K'ARTE din Târgu Mureș cu sprijinul Institutului Balassi — Institutul Maghiar din București și implementat datorită parteneriatului cu Compania AQUASERV.

Prima zi a Zilelor Filmului Maghiar se va desfășura la G. Cafe (str Cuza Voda, nr 33) unde cinefilii vor putea urmări mai multe scurtmetraje dar și o animație de lung metraj — Districtul (Nyocker).

Inaugurăm joi, 12 februarie, proiecțiile de la Cinema ARTA cu o avanpremieră, filmul propus de Ungaria la premiile Oscar 2015: Orașul câinilor / White God / Feher Isten. Filmul a fost prezent în 2014 la peste 20 de festivaluri și a câștigat mai multe premii, dintre care cel mai important este marele premiu Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Orașul câinilor va intra in cinematografele din România la o săptămână după proiecția de la Târgu Mureș.

Din 'Zilele Filmului Maghiar la Târgu Mureș' nu lipsesc filmul documentar, animațiile, scurtmetrajele, comediile savuroase sau filmele de artă, evenimentul încheindu-se cu proiecția filmului Calul din Torino (A torinoi lo), în regia lui Tarr Bela, film ce a obținut marele premiu al juriului, Premiul FIPRESCI, la festivalul internațional de la Berlin în 2011.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză (scurtmetrajele și documentarul Hungarian Kerites) și română (restul filmelor).

La proiecțiile din G. Cafe și la 'Final Cut — doamnelor și domnilor' intrarea este liberă.

Pentru prima dată 'Zilele Filmului Maghiar la Târgu Mureș' găzduiește și două expoziții: Budapesta — Districtul 8, o serie de printuri expuse la G. Cafe cu imagini urbane din filmul de animație Districtul (Nyocker). Regizorul și animatorul filmului, Gauder Áron, ne-a făcut o selecție cu imagini urbane din film, prezentând Budapesta, mai precis districtul 8 al orașului.

Vineri, 13 februarie, va fi vernisată în Camera K'ARTE (str G. Enescu nr 2) expoziția personală de pictură a tânărului artist târgumureșean Csoka Szilard-Zsolt. Expoziția va fi deschisă de BOB Jozsef.