27 iunie 2022

Zilelor Bucureştiului la Casa Artelor Dinu Lipatti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă şi duminică, 18 – 19 septembrie 2021, între orele 19:00-22:00, la cea de-a III-a Ediţie a „Zilelor Bucureştiului la Casa Artelor Dinu Lipatti”, Eveniment ce se va desfăşura în Salonul de Muzică.

Organizat cu ocazia aniversării a 562 de ani de la prima atestare documentară certă a oraşului Bucureşti, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlad Ţepeş, ce prevedea scutirea de dări şi întărirea dreptului de proprietate al unor locuitori, „Zilele Bucureştiului” este o ocazie minunată să ne reîntâlnim în Casa Legendarului pianist Dinu Lipatti.

Pe parcursul celor două zile, publicul este invitat să se bucure de Expoziţiile în aer liber „Zilele Bucureştiului – Bucureştiul Muzicii Clasice”, despre întemeierea oraşului şi istoria lui, viaţa artistică, muzicală şi înfiinţarea celor mai importante centre şi instituţii culturale, amintirea unora dintre cei mai importanţi interpreţi şi creatori bucureşteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice româneşti. De asemenea, publicul nostru este invitat să cunoască viaţa şi opera marelui compozitor şi pianist Dinu Lipatti prin Expoziţiile permanente – „Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi „Dinu Lipatti familia şi prietenii”, având ocazia să asculte Înregistrări celebre din muzica clasică românească.

Sâmbătă, 18 septembrie 2021, de la orele 19:00, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de Muzică interbelică românească intitulat „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara?”, susţinut de solista Nadia Trohin şi pianistul Mircea Tiberian.

Programul conţine cele mai cunoscute cântece din perioada interbelică într-o interpretare jazz.

De la orele 20:00, va fi proiectat filmul „O scrisoare pierdută” pe baza piesei de teatru omonime scrisă de Ion Luca Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu şi Victor Iliu. Comedie de moravuri electorale cu acţiunea plasată la sfârsitul secolului XIX într-un oraş de provincie din Vechiul Regat, filmul prezintă alegerile din 1883, mai exact cele petrecute într-un judeţ de munte. Producţia filmului este semnată de Ştefan Staicu, iar director de imagine este Andrei Feher. Scenografia îi aparţine lui Giulio Tincu, iar muzica a fost creată de Paul Constantinescu. Realizat după o reprezentaţie de succes susţinută pe scena Teatrului Naţional, filmul „O scrisoare pierdută” îi are în distribuţie pe unii dintre cei mai mari actori români din toate timpurile: Nicki Atanasiu, Alexandru Giugaru, Radu Beligan si Grigore Vasiliu-Birlic.

Duminică, 19 septembrie 2021, începând cu orele 19:00, în Salonul de Muzică va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică clasică intitulat „Mozaic”, susţinut de Ansamblul „PlaCello” format din violonceliştii Ella Bokor şi Mircea Marian. Programul cuprinde un repertoriu care ne va purta de la tradiţia barocă până la muzica contemporană.

De la orele 20:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „D-ale Carnavalului”, pe baza piesei de teatru omonime scrisă de Ion Luca Caragiale, în regia lui Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş din anul 1959. In film au fost preluate şi elemente din piesa „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de acelaşi autor. Director de imagine este Ştefan Horvath, iar producător Mihai Duţă. Montajul a fost realizat de Eugenia Nagy, muzica este semnată de Mircea Chiriac, iar scenografia aparţine arh. Liviu Popa. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru şi Ion Lucian.

NADIA TROHIN şi-a definitivat studiile de licenţă şi masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a obţinut şi titlul de doctor în muzică. În 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Tg. Mureş, iar de atunci a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Mike Roelofs, Jerzy Małek, Nicolas Simion, Cristian Soleanu ş.m.a. Colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian – cea mai longevivă, de altfel – s-a materializat inclusiv prin apariţiile discografice La margine de Bucureşti (album căruia i s-a atribuit titlul „Discul românesc de jazz al anului 2011”) şi Aleea Cosmonauţilor (2020). În paralel cu activitatea concertistică, interpreta s-a implicat activ şi în domeniul educaţional, fiind profesor de canto în cadrul secţiei de jazz a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

MIRCEA TIBERIAN este pianist şi compozitor de jazz cu o carieră extinsă pe mai mult de patru decenii. Activitatea sa muzicală s-a materializat în mii de concerte şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut în 2019 la casa de discuri Fiver Records sub titlul Looking Forward to the Past. Mircea Tiberian are un rol esenţial în pedagogia jazzului şi a muzicii improvizate, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz din România la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. El este şi autorul unor spectacole de interferenţă ce includ, alături de muzică, poezie, teatru sau film (Jazzy Tarot, O scrisoare pierdută, Jazz and Cinema, Dark etc.). Mircea Tiberian a fost distins cu premiul de creaţie pentru jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1990, 1996, 2000, 2003, 2013 şi 2015.

ANSAMBLUL PLACELLO a fost fondat în anul 2019 de violoncelistul Răzvan Suma. Cu un repertoriu variat şi accesibil pentru public, Ansamblul PlaCello interpretează repertorii clasice şi de divertisment, originale şi transcripţii, în aranjamente de la două până la opt violoncele.

ELLA BOKOR este membră a Ansamblului PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio şi Violoncellissimo. Este profesoară la clasa de violoncel în cadrul C.N.A. Dinu Lipatti şi susţine masterclass-ul MiniCellos, ajuns la a III-a editiţie, din cadrul Academiei ICon Arts Transilvania. În calitate de artist invitat a susţinut concerte camerale în cadrul festivalurilor: SoNoRo, SoNoRo Conac, Villa Musica, Cello Fundamento Vietnam, Festivalul Internaţional George Enescu, ICon Arts, SIMN, Meridian şi Plovdin Chamber Music Festival; şi a colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Chu Yi Bing, Alexander Bouzlov, Marin Cazacu, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guţu, Diana Ketler, Cristian Măcelaru, Sergey Malov, Wynton Marsalis, Alissa Margulis, Marie Luise Neunecker, Cristian Naş, Răzvan Popovici, Denis Severin şi Răzvan Suma.

MIRCEA MARIAN este un violoncelist cu o variată şi bogată activitate artistică, fiind solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor la catedra de muzică de cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, membru al Duo Cello Jaya, Ansamblului PlaCello, Larson Trio, Violoncellissimo şi al Ansamblului Profil. A susţinut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Philharmonisches Orchester Altenburg Gera, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoşani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focşani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgovişte, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universităţii din Graz-Austria şi Filarmonica Oltenia din Craiova.

În 2016 Ella şi Mircea au lansat albumul Tales CD cu ansamblul Duo Cello Jaya. De asemenea, au realizat o serie de înregistrări oferite de Radiodifuziunea Română.

Conceptul Evenimentului „Zilele Bucureştiului la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediţia a III-a aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.roşi în reţeaua iabilet.ro/retea
https://www.iabilet.ro/bilete-zilele-bucurestiului-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-iii-a-ziua-1-67857/?q=ZILELE
https://www.iabilet.ro/bilete-zilele-bucurestiului-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-iii-a-ziua-2-67861/?q=ZILELE

La preţurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online, sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu 12, sector 1.

Preţul biletelor la sediul Casei Lipatti este:
Salonul mare de muzică – 20 lei
Salonul mare de muzică – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 10 lei
Salonul mic – 15 lei
Salonul mic – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei

Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63

Accesul publicului va fi permis începând cu orele 18:30, respectând condiţiile de siguranţă necesare, în conformitate cu legile şi recomandările specialiştilor din domeniul sănătăţii şi al autorităţilor competente. Pentru participarea la Eveniment nu este necesar certificatul de vaccinare, însă la intrarea în Curtea cu balansoare se va măsura temperatura, iar publicul este rugat să respecte regulile de distanţare fizică şi să poarte masca de protecţie pe tot parcursul evenimentului, conform legilor în vigoare. Evenimentul se va desfăşura cu 70% din capacitatea Sălii şi a Curţii.