Publicat: 3 Aprilie, 2015 - 09:49
Share

Vineri, 3 aprilie 2015, ora 10.00, membrii Academiei Române se întâlnesc în Adunare Generală, pentru a aniversa 149 de ani de la înființarea Academiei Române.

Evenimentul omagial va avea loc în Aula Academiei Române și va fi deschis de acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, care va prezenta o Informare retrospectivă asupra activității instituției de-a lungul unui secol și jumătate de istorie, precum și asupra principalelor coordonate strategice de viitor, în acord cu misiunea sa fundamentală de supremă instituție de cultură și știință a României.

'Înființată pentru cultivarea limbii române, pentru studierea istoriei naționale, a științelor și artelor, Academia Română a promovat continuu cultura națională în înțelesul ei cel mai larg. Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie națională europeană, așa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă și de mare responsabilitate: să medieze corect între tendința integrării, mondializării și identitatea națională. Rolul ei predominant este fără îndoială acela de a apăra identitatea culturală a țării, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile, ținând cont și de tendințele actuale ale dezvoltării umanității', declară acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române.

Reprezentanții Președinției și Guvernului României vor da citire mesajelor oficiale de felicitare transmise de E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, și Domnul Victor Ponta, Premierul României.

Sesiunea omagială este onorată de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române, domnii Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii, și acad. Gheorghe Ducă, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, care vor rosti cuvinte de salut.

Adunarea Generală va fi urmată de vernisajul expoziției 'Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles și Elena Văcărescu — Primele femei primite în Academia Română', care va avea loc la ora 12.30, în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Expoziția va fi prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române.

Biroul de Presă al Academiei Române