13 august 2022

Ziua Comemorării Pogromului de la Iaşi la Casa Muzeelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 29 iunie 2022, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează o serie de evenimente dedicate comemorării a 81 de ani de la Pogromul de la Iaşi, cumplitul masacru al evreilor din oraşul Iaşi petrecut în anul 1941, la sfârşitul lunii iunie. Evenimentele se vor desfăşura la Casa Muzeelor, acolo unde este amenajat şi Muzeul Pogromului de la Iaşi.

Începând cu ora 18:00, va avea loc un concert coral susţinut de Corul academic „Gavriil Musicescu”, dirijat de Bogdan Cojocaru. Din repertoriul interpretat de artiştii invitaţi fac parte: Corul sclavilor evrei din opera Nabucco (Giuseppe Verdi), Lacrimosa din Requiem KV 626 (Wolfgang Amadeus Mozart), Avinu Malkeinu (Max Janowski), Avinu Shebashamayim (Sol Zim).
De la ora 18:30, tot la Casa Muzeelor, va fi pus în scenă momentul artistic Shalom, Israel !, dedicat memoriei victimelor Pogromului de la Iaşi. Shalom, Israel ! Porneşte de la piesa omonimă scrisă de Claudia Motea în urma unei vizite la Iaşi şi participarea la evenimentele de comemorare a victimelor Pogromului de la Iaşi din anul 2017. Piesa propune o poveste de iubire dintre un evreu mozaic şi o tânără creştină, pretext artistic pentru a evoca tragedia Pogromului din Iaşul anului 1941. Alături de actriţa Claudia Motea vor performa soprana Arlinda Morava şi solista la pian Adriana Alexandru.

Claudia Motea este actriţă, regizoare, dramaturgă, poetă, scenaristă, producătoare. A absolvit Facultatea de ARTE, la Bucureşti, are un master în Dramaturgie Cinematografică la Stratford Career Institute-Montreal, Canada, a absolvit cursuri post-universitare la University of Ontario, Canada. Între 1995-1997 a jucat în Danaidele, spectacol de teatru regizat de Silviu Purcărete, cu reprezentaţii în multe ţări europene, precum şi în SUA. A scris scenariul şi a jucat opt roluri în spectacolul-film Iubeşte-mă… America !, în regia lui Alecu Croitoru. A scris şi produs mai multe filme de scurt metraj, printre care şi Kandy-Ciocolată de lux cu gust de femeie, unde joacă alături de Adrian Enache. Este directorul artistic al trupei Teatrul Nostrum, unde a realizat mai multe spectacole, între care, cel mai recent, Brâncuşi, dragostea mea, este inclus în stagiunea 2021-2022 a Teatrului Dramaturgilor din Bucureşti.

De la ora 20:00, va avea loc proiecţia filmului documentar La mort en face – Le Pogrom de Iaşi, un demers necesar pentru restabilirea adevărului şi conştientizarea tragediei întâmplate în Iaşi. Regizat de Nellu Cohn (Pariş, Franţa), semnat împreună cu William Karel, şi produs de Cineteve şi France Televisions, filmul descrie masacrul în masă al evreilor petrecut în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, comis de armată, autorităţi şi populaţia română din Iaşi. Una dintre supravieţuitoarele masacrului de la Iaşi a fost şi mama regizorului Nellu Cohn. Filmul este filmat parţial la fosta Chestură a Poliţiei Iaşi, astăzi Casa Muzeelor.

Proiecţia filmului va fi urmată de o dezbatere, în prezenţa regizorului Nellu Cohn, care va răspunde multor întrebări legate de izbucnirea antisemită din 1941, contextul ei şi evenimentele care au precedat-o şi care au alimentat-o.

Nellu Cohn este realizator de filme documentare, muzician, om de radio şi fotograf. În anul 1975 a emigrat în Israel, unde a absolvit Academia Rubin din Ierusalim, clasa de compoziţie şi dirijat. În anul 1978 a absolvit şi Conservatorul Naţional de Muzică din Pariş. În anul 2016, Nellu Cohn a regizat documentarul Tel Aviv Live, o continuare a cărţii sale omonime. Filmul a fost selectat la multe festivaluri (Pariş, Miami, Chicago, Moscova, Varşovia) şi difuzat de televiziunea publică din Israel, Austria, precum şi de pe Sky Art Channel din Noua Zeelandă.

Evenimentelor din Ziua Comemorării Pogromului de la Iaşi li se adaugă mai multe activităţi de educaţie muzeală pe tematica Pogromului de la Iaşi, desfăşurate în oraşul Iaşi şi la Casa Muzeelor, în perioada 28-30 iunie 2022, cu rolul educării şi conştientizării. Mai multe detalii vor fi publicate pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Sursa foto Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi