20 mai 2022

Ziua Culturii Naţionale, a fost sărbătorita in weekend la muzeele din Prahova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La sfârşitul săptămânii trecute, cu reper central aniversarea poetului naţional, Mihai Eminescu, au avut loc o suită de evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale, desfăşurate atât fizic cat si şi în mediul virtual, pe paginile de facebook ale secţiilor muzeale.

Astfel, la Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov vineri, de la ora 10.30 a avut loc recitalul de poezie: „Dor de Eminescu”, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova de la Ora 11.00 a avut loc o- Micro-expoziţie temporară: „In Honorem prof. Nicolae Simache (1905 – 1972), la Muzeul „Ion Luca Caragiale” a avut loc „Caragiale şi Eminescu” – online, la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” a avut loc Paul Constantinescu – ciclul „Patru madrigale” pe versuri de Mihai Eminescu – online, la Muzeul „Casa Domnească” Brebu a avut loc Matineu muzeal: „Mihai Eminescu în amintirile contemporanilor săi” unde au participat elevi ai Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu.

Pe data de 15, sâmbătă, Filarmonica „Paul Constantinescu” a găzduit un concert extraordinar de jazz de la ora 19:00, acesta a putut fi şi vizionat online. La Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg, a avut loc un eveniment online, Evocare: „Gheorghe Grigore Cantacuzino, Nababul”, la Urlaţi la Muzeul „Conacul Bellu” a avut loc de la ora 11.30 – Medalion omagial: „Un luceafăr răsărit în liniştea uitării – Eminescu”, de asemenea si la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, a avut loc de la ora 11.00 – Expoziţie temporară: „Perfecţiune şi diversitate în opera lui Nicolae Iorga, la Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească a avut loc tot online „Din ipostazele vinului în cultura tradiţională românească”.

Deşi traficul pe DN1 a fost intens şi în acest weekend, turiştii s-au bucurat de încă un weekend cu zăpadă pe Valea Prahovei.

Unităţile de cazare au fost ocupate în proporţie de 70%-80%, gazdele menţionând că pentru perioada 21-24 se anunţă grad de ocupare de până la 100%.