27 iunie 2022

Ziua Culturii Naţionale la Casa Artelor Dinu Lipatti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia a IV-a

Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2022, sâmbătă, 15 ianuarie, de la orele 19:00, cu „Ziua Culturii Naţionale” – Ediţia a IV, continuându-şi astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii româneşti.

Publicul este aşteptat la Casa Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspiraţie şi creativitate, dar şi împlinirea a 172 de ani de la naşterea genialului poet Mihai Eminescu, cu Expoziţii, Audiţii, Conferinţă şi Spectacol Extraordinar de Poezie şi Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu.

Aşadar, de la orele 19:00, publicul este aşteptat să se bucure de Audiţii cu muzică clasică românească, de Expoziţia „Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii româneşti” şi Expoziţia permanentă „Familia Lipatti şi prietenii”. De la aceeaşi oră, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc Conferinţa „Poetica Eminesciană în creaţia muzicală românească” susţinută de Dr. Stephan Poen, despre metrica versului transpusă în lieduri, relaţia cuvânt-sunet şi semnificaţia conţinutului poetic relevată în importante partituri muzicale ale creaţiei româneşti.

Evenimentul va continua, de la orele 20:00, cu Spectacolul Extraordinar de Poezie şi Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu – „Vreme trece, vreme vine” o producţie a Casei Artelor Dinu Lipatti. Interpretează celebrul actor Marius Bodochi, soprana Oana Berbec şi pianista Adriana Toacsen. Programul cuprinde creaţiile compozitorilor secolului al XX-lea: Carmen Petra Basacopol, Tudor Ciortea, Diamandi Gheciu, George Ştephănescu, Nicolae Bretan, Doru Popovici, Felicia Donceanu, George Balint, Livia Teodorescu-Ciocănea, Anatol Vieru, Nicolae Coman, Arkady Luxemburg, pe versuri celebre ale marelui nostru poet naţional – Mihai Eminescu: „Glossă”, „La Steaua”, „Ce te legeni, codrule…”, „O rămâi…”, „Luceafărul” (fragment) ş.a.

Conceptul şi regia aparţin Directorului fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti – Alice Barb.

Prof. Dr. Stephan Poen este medic foniatru, Doctor în Medicină într-un domeniu de activitate şi cercetare interdisciplinară dintre Medicina Occidentală şi Acupunctură cu disciplinele complementare. A publicat comunicări ştiinţifice cu rezultate meritorii în premieră absolută efectuate în Italia şi în lume împreună cu soţia sa, marea artistă Elena Cernei. Este şi un artist liric (bariton) afirmat în teatrul liric şi muzica vocal-simfonică. Periodic este invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri internaţionale de canto din Italia (Concursul Internaţional Vincenzo Bellini – Sicilia), România (Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee), Israel, USA, Brazilia şi în multe ţări europene. A obţinut titlul de Doctor în Muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea „Sonologie şi Sonosofie în Determinismul Tonal”. A fondat domeniul de Estetică Vocală prin formularea unui sistem doctrinar în premieră absolută bazat pe cercetările şi experienţele acumulate în propria activitate medicală şi muzicologică.

Actorul Marius Bodochi s-a născut la Cluj, în anul 1959, şi a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureş în anul 1982. În ultimul an de studenţie debutează pe scena Teatrului Naţional din Cluj Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din „Trenul nu mai opreşte aici” de Tennessee Williams. A făcut creaţii memorabile în rolurile Constantin din „Săptămâna luminată”- regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional Cluj, Dionyssos din „Bacantele”- regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional Bucureşti (1997), Bolinbroke din „Richard II”- regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional Bucureşti, Oberon din „Visul unei nopţi de vară”- regia Victor Ioan Frunză la Teatrul Naţional Cluj, Regele din „Regele moare”- regia Victor Ioan Frunză la Theatrum Mundi (2002), Antonio Salieri din „Amadeus” – regia Marcel Top la Opera Naţională Bucureşti (2010). Din anul 2004 face parte din trupa Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti, iar din anul 2019 este directorul Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti.

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de Marina Krilovici, Donna Woodward şi Larisa Gergieva. În anul 2004 a obţinut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică „Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Naţională Bucureşti a venit în anul 2014 cu opera „Hansel şi Gretel” de E. Humperdinck. Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat genuri muzicale şi dramatice precum musical, film, teatru, dans si pantomimă. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Căciuleanu i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice în spectacole precum „Tragicomedy” la Opera Naţională Bucureşti şi „Kiritza” sau „Jocul de-a” după piesele lui Vasile Alecsandri la Teatrul Naţional, ambele spectacole fiind primite de critici şi public cu entuziasm.

Pianista Adriana Toacsen a aparut în faţa publicului în concerte cu orchestră, recitaluri solo sau în formaţii camerale. A participat şi a fost laureată a unor concursuri naţionale şi internaţionale, inclusiv de muzică de cameră – duo şi trio clasic. Pianista este absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu” şi a Universitatii Nationale de muzica Bucuresti, instituţie în care activează din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea Profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore şi Delia Pavlovici. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Satu-Mare, Filarmonica Târgu-Mureş, Filarmonica Craiova, Filarmonica Timişoara, Palatul Peleş Sinaia, Palatul Mogoşoaia, dar şi în străinătate, Centrul Cultural Ungar Bruxelles, Unitarian Church Delaware, Ambasada României la Washington, Greater Hartford Academy of Arts Hartford, St.Andrews Lutheran Church Chicago.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măştii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanţilor.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea la preţurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.

Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.

https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-culturii-nationale-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-iv-a-70457/

Preţul biletelor la sediul Casei Lipatti este:

Salonul mare de Muzică – 20 lei, preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 10 lei

Salonul mic de Muzică – 15 lei, preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei