29 septembrie 2022

Ziua Culturii Naţionale la Radio România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Va fi un week-end special la Radio România – toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune vor avea programe speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale: interviuri, reportaje, dezbateri, ediţii speciale, emisiuni dedicate.

„Niciodată în istoria noastră naţională, artiştii nu au fost văzuţi aşa cum ar trebui să fie văzuţi de către o naţiune civilizată”, spune Mircea Cărtărescu în cadrul emisiunii speciale Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu, produsă de Radio România Cultural şi difuzată de toate posturile Radio România.

În cadrul acesteia se va vorbi, o dată în plus, despre discrepanţele din cultura românească, despre premiile internaţionale prestigioase obţinute de artiştii români, în contextul în care domeniul cultural este subfinanţat şi nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, pianista Alexandra Dariescu, profesorul universitar Daniel David, criticul de teatru Cristina Modreanu şi profesorul de filozofie Ştefan Motologa sunt invitaţii alături de care vor fi puse în dezbatere reuşitele dar şi provocările cărora trebuie să le facă faţă cultura şi educaţia din România.

* * *
Ziua Culturii Naţionale în sărbătoare şi în dezbatere la Radio România Cultural

Ziua Culturii Naţionale este, anul acesta, la Radio România Cultural, prilej de sărbătoare, dar şi de dezbatere. Dăm tonul culturii este deviza postului Radio România Cultural care este în totalitate dedicat acestui fenomen. De aceea, este o bucurie faptul că pe 15 ianuarie cultura naţională este, o dată mai mult, şi în atenţia altor mijloace media, dar şi a autorităţilor şi a întregii societăţi româneşti.

Pe 15 ianuarie, de la ora 12:00, Radio România Cultural va transmite emisiunea specială Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu.

Începând cu ora 16:00, Radio România Cultural va transmite în direct, în calitate de coproducător: Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2021, care se va desfăşura la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Pe parcursul zilei veţi putea asculta vocile unor importanţi oameni de cultură români extrase din Fonoteca de Aur a Radio România. Printre aceştia de numără: Cella Delavrancea, Eugen Ionescu, Gellu Naum, George Bacovia, Henri Coandă, Tudor Arghezi etc.

De la ora 19:00, Radio România Cultural va transmite în direct, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul organizat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Vor evolua nume celebre din România şi Republica Moldova printre care Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Oana Pellea, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Teodora Gheorghiu, Ruxandra Donose, Daniel Magdal, alături de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta lui Tiberiu Soare.

* * *
Radio România Muzical va transmite în direct de la Sala Radio, vineri 14 ianuarie, începând cu ora 19:00, Concertul Orchestrei Nationale Radio dedicat Zilei Culturii Naţionale, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, solist Răzvan Suma.

Pe 15 ianuarie, pe parcursul intregii zile, Radio România Muzical va difuza creaţii în interpretări româneşti de referinţă şi lucrări din literatura muzicală românească, selecţiuni din concertul Gheorghe Zamfir-80, susţinut la Sala Radio, muzică românească înregistrată în studiourile Radio România de pianistul Ştefan Vârtejaru, finalist al bursei Moştenitorii României muzicale şi, începând cu ora 18:30, transmisiunea în direct de la Ateneul Român a Concertului Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Radio România invită posturile de radio private să se alăture demersului de conştientizare a importanţei şi a valorii patrimoniului cultural naţional, prin difuzarea a două piese de patrimoniu din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române: un fragment din poezia Luceafărul de Mihai Eminescu, în lectura istorică a lui George Vraca, din 1959, şi Balada lui Ciprian Porumbescu, o înregistrare din 2020, în interpretarea lui Răzvan Stoica – vioară, Andreea Stoica – pian şi Kamerata Stradivarius. Este un gest simbolic, un gest de unitate, de celebrare şi reflecţie asupra culturii române.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice