1 iulie 2022

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Opera Braşov!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Opera Braşov, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – filiala Braşov şi Editura Creator, sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, sâmbătă, 15 ianuarie 2022!

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm să vă bucuraţi de o lucrare românească foarte îndrăgită şi deosebit de populară: „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Braşovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei operete, care a avut loc pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”), pe o scenă improvizată. Iată marcăm şi un moment aniversar: 140 de ani de la punerea în scenă a lucrării!

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească. În distribuţie, soliştii Operei Braşov: Maria Catrina – Anica, Mădălina Bourceanu – Dochiţa, Marian Reşte – Moş Corbu, Alexandru Aghenie – Bujor, Mihai Irimia – Leonaş, Lorand Cristian – Ispravnicul. Solişti balet: Chisako Ota, Dorin Mirea. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. La pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garştea. Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa.
Preţ bilete: 30 lei (Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!)

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Braşov, are loc decernarea premiilor Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. Participă: Adrian Lesenciuc, preşedintele Filialei şi Laurenţiu-Ciprian Tudor, preşedintele juriului. Anual, Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor din România acordă, în urma jurizării, premiile Opera Omnia, Cartea anului şi Premiul de debut pentru cele mai reprezentative lucrări literare. Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din scriitorii: Laurenţiu-Ciprian Tudor (preşedinte), Daniela Şontică, Camelia Crăciun şi Carmen Gheorghe (filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor), respectiv Violeta Savu (filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor). În continuarea acestui eveniment, de la ora 17.30, tot în Foaierul Operei, se va desfăşura o dezbatere pe tema romanului „Balada” de Adrian Lesenciuc, la care vor lua cuvântul preotul Constantin Necula, scriitor şi Anda Tabacaru, regizor artistic. „Când cea mai frumoasă poveste de dragoste nu-i are drept eroi pe Romeo şi Julieta, ci pe marele compozitor Ciprian Porumbescu şi pe iubita lui, Berta, când trista întâmplare biblică a dreptului Iov care pierde aproape totul, dar nu-şi pierde sufletul, se repetă, cu preotul Iraclie, tatăl lui Ciprian, în rolul prearăbdătorului sfânt, când istoria, puterea, lăcomia şi religia complotează împotriva oamenilor, dar Ciprian şi tatăl său Iraclie rămân demni şi neînfrânţi, povestea ce le cuprinde e mai mult decât ficţiune. Bazat pe biografia familiei Porumbescu, cu două personaje centrale, Iraclie şi Ciprian, romanul „Balada” este tulburător prin puritatea iubirii şi a demnităţii care înving diferenţe, discriminări, abuzuri”, ne mărturiseşte Adrian Lesenciuc, autorul „Baladei”.

Biletele pentru spectacolul cu opereta „Crai Nou”, cât şi pentru restul evenimentelor Operei Braşov din luna ianuarie se pun în vânzare de miercuri, 5 ianuarie 2022, ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Participarea la evenimentele Operei Braşov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore – în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfăşurării spectacolelor, purtarea măştii este obligatorie! Va fi respectată distanţarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentaţi simptome de infecţie respiratorie, să rămâneţi acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră şi nici pe ceilalţi participanţi la eveniment. Vă mulţumim pentru înţelegere!

Evenimente desfăşurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.