Publicat: 28 Februarie, 2018 - 15:20

De-a lungul celor 85 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naţionale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004, structurile protecţiei civile, împreună cu cele ale pompierilor militari, au alcătuit Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean este constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Cu această ocazie, în data de 28 februarie în intervalul orar 13.00 - 16.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Podul Înalt" al judeţului Vaslui va organiza "Ziua Porţilor Deschise" în toate subunităţile (Detaşamentele de pompieri Vaslui şi Bârlad, Secţia de pompieri Huşi, Garda nr. II de intervenţie Negreşti şi Punctul de lucru Murgeni), activitate în cadrul căreia, cei interesaţi pot asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

 

Tag-uri Nume: