Publicat: 14 Iunie, 2017 - 23:41
Share
Exerciţiu multinaţional NATO în Poligonul Cincu din judeţul Braşov
Foto AMOS News.Noble Jump 2017, Cincu.Ministrul Apărării, Leș

Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional Noble Jump (NOJP17) a fost organizată miercuri, 14 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” (CNII), din Cincu, judeţul Braşov.
Cu acest prilej, a avut loc un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală de către militari ai trupelor aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi a fost organizată o expoziţie statică de armament şi tehnică militară.

Ministrul apărării, Gabriel Leş şi amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017 au suţinut o succintă conferinţă de presă înaintea exerciţiului tactic.

Gabriel Leş:

Michelle Howard:

"Astăzi asistăm la un moment istoric, primul mare exerciţiu NATO desfăşurat în sud-estul Europei. Prezenţa forţelor NATO aici demonstrează unitatea, solidaritatea şi determinarea membrilor Alianţei de a lua măsuri oportune şi necesare pentru descurajarea oricărei provocări şi bineînţeles apărarea spaţiului tuturor ţărilor aliate". 

"Anul 2017 este primul an când alocarea bugetară ajunge la 2% din PIB, cu un nivel de peste 40% pentru înzestrare. Suntem deciși să menținem acest procent cel puțin în următorii 10 ani"

"Exerciţiul Noble Jump demonstrează felul în care NATO poate să reacţioneze prin organismul său intitulat Forţa NATO de Răspuns. De asemenea, dovedeşte capacitatea Alianţei de a se adapta situaţiilor şi de a fi prezentă acolo unde este nevoie."

"Apreciez susținerea autorităților țărilor-gazdă Grecia, Bulgaria și România și strânsa lor cooperare pentru ca NOBLE JUMP 2017 să demonstreze că aptitudinile, cunoștințele și experiența noastră se situează la cel mai înalt nivel. Exercițiul demonstrează punerea în practică a propunerilor făcute de șefii din alianță la Summitul din Țara Galilor din 2014. Implementarea planului de acțiune a demonstrat angajamentul ferm al apărării colective și asigurarea securității tuturor membrilor NATO"

NOJP17 este cel mai mare exercițiu NATO din acest an, la care au participat militari din 11 țări, cu aproximativ 500 de mijloace tehnice. exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli la care participă aproximativ 5.000 de militari din țări aliate (Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii și România). Exerciţiul a testat capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan - RAP), în Bulgaria şi România.
Exercițiul s-a desfășurat în perioada 26 mai - 16 iunie pe teritoriile Bulgariei, Greciei și României, iar destinația finală a forțelor dislocate a fost Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, din Cincu.  În calitate de națiune-gazdă, România a avut rolul de a sprijini planificarea și pregătirea în vederea dislocării și redislocării forțelor participante la Noble Jump 2017. Forțele românești care s-au instruit integrat în Cincu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova" iar comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est este general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, 
Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli (JFCNP) a condus procesul de planificare a exercițiului, iar pe timpul execuției a exercitat comanda și controlul asupra forțelor participante.

Forțele Aeriene Române au participat cu elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu“, care au executat misiuni de tip INFIL și EXFIL, inserţie prin rapel si extracţie, în folosul Forțelor Speciale. Aeronave MiG- 21 LanceR cu misiuni de interdicție aeriană (AIR INTERDICTION) și bombardament. Elicoptere IAR-330 SOCAT cu misiuni în folosul trupelor terestre, trageri cu proiectile reactive nedirijate și foc cu tunul de bord.
Aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Vânătoare, Baza 86 Aeriană Borcea care au executat misiuni de acoperire aeriană (COMBAT AIR PATROL) în comun cu aeronave Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. Au participa şi elicopterele de atac Apache ale Batalionului 1 din Regimentul 3 al Armatei Statelor Unite ale Americii. (Viorel Andronic)

Localizare: 

Geolocation is 45.92510331775084, 24.79651250151369