Publicat: 14 Iulie, 2017 - 15:30
Share

Duminică, 16 iulie, evenimentele și acțiunile din cadrul exercițiului Saber Guardian 2017 (SG17) sunt forțarea unui curs de apă la Bordușani, județul Ialomița, exercițiul de evacuare medicală tip MASCAL la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu și trecerea peste un curs de apă pe timpul nopții, județul Vâlcea.

·       Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Argedava Saber 17 de forțare a unui curs major de apă se va desfășura duminică, 16 iulie, începând cu ora 11.00, pe brațul Borcea al fluviului Dunărea, în raza comunei Bordușani, județul Constanța.

La  activitate participă peste 1.500 de militari români și 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.

Principalele structuri de la exercițiu sunt din cadrul Forțelor Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Brigada 1 Mecanizată “Argedava”, Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Paraşutişti, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum şi structuri de informaţii militare şi PSYOPS. Acţiunile forţelor terestre sunt susţinute de un grup naval din Flotila Fluvială şi de aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

Militarii americani fac parte din Regimentul 2 Cavalerie.

·       Ziua Distinșilor Vizitatori a secvenței acționale tip MASCAL (mass casualty) se va desfășura duminică, 16 iulie, începând cu ora 15.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.

Exercițiul de evacuare medicală MASCAL, desfășurat în perioada 10-17 iulie în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, asigură un scenariu apropiat de realitate pentru antrenamentul în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti pentru Brigada 30 Medicală a SUA, care conduce exercițiul, şi trei spitale NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaţiunea Medicală ROL 2 a Armatei României şi Formaţiunea Medicală Balcanică) dislocate la Mihail Kogălniceanu.

În cadrul acestuia, militari cu diferite răni simulate a se fi întâmplat în timpul forțării cursului de apă de la Bordușani și în timpul exercițiului cu trageri antiaeriene de la Capu Midia vor fi triați medical și li se vor acorda îngrijirile medicale corespunzătoare.

România participă la exerciţiu cu Formaţiunea Medicală ROL 2 Extins şi cu mai multe formaţiuni ROL 1 din cadrul forţelor terestre, navale şi aeriene.

·       O altă oportunitate media o reprezintă trecerea peste un curs de apă în timpul nopții de 16/17 iulie, în raza localității Râureni, județul Vâlcea.

Aproximativ 500 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, 1.000 de americani din Regimentul 2 Cavalerie și circa  440 de polonezi, germani, olandezi, macedoneni, sloveni, lituanieni şi britanici vor executa, cu aproximativ 740 de mijloace tehnice, acţiuni de luptă complexe, cu executarea unei treceri peste un curs de apă pe timpul nopții.

Reamintim cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligaţia de a respecta măsurile de siguranţă stabilite pe timpul tragerilor cu muniţie reală, precum şi marcajele, însemnele privind restricţiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. şi a zonelor de siguranţă. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deşeurilor metalice rezultate în urma activităţilor de tragere cu muniţie reală sunt strict interzise şi prezintă riscuri majore.

* * *

SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

Exercițiul este condus de USAREUR și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.