Publicat: 22 August, 2016 - 14:52
Share

Institutul Cultural Român de la Varșovia, alături de Rețeaua Europeană 'Memorie si Solidaritate', precum și de alte 27 de instituții din 10 țări, va marca la data de 23 august Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, stabilită printr-o rezoluție a Parlamentului European din 2008, adoptată si de Parlamentul României în 2014.

Această dată are o valoare simbolică, fiind aleasă pentru a aminti de Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, act care a deschis drumul către tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial și consecințele sale: lagăre de concentrare, gulaguri, Holocaust, crematorii si lagăre de muncă, urmate de ani lungi de război rece și de instalarea unor regimuri criminale în multe țări.

Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Varșovia va distribui cărți poștale și insigne purtând inscripția: 'Amintește-ți ! 23 AUGUST', create special pentru acest eveniment. Materialele vor fi puse la dispoziția celor interesați și în locuri publice de mare circulație, de către reprezentații instituțiilor partenere. De asemenea, site-ul dedicat evenimentului — www.enrs.eu/august23 — oferă informații despre victimele individuale, ale căror fotografii au fost folosite în materialele grafice, precum și o versiune electronică a insignei.

Această manifestare își propune să contribuie la întărirea bazelor democrației și la consolidarea păcii și stabilității în Europa, prin menținerea vie a amintirii victimelor deportărilor și exterminărilor în masă comise de regimurile totalitare.

Rețeaua Europeană 'Memorie și Solidaritate' este o rețea internațională al cărei scop îl constituie cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștințelor despre istoria Europei în secolul al XX-lea. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si România.