4 octombrie 2022

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) organizează in data de 2 august 2022, între orele 11:00-14:00, conferinţa dedicată „Zilei Europeana de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor”, eveniment ce se va desfăşura la Instituţia Prefectului judeţului Cluj- Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 58, Cluj-Napoca.

UCTRR, prin intermediul conferinţei, îşi doreşte să aducă în atenţia publicului clujean comemorarea zilei de 2 august, prin rezoluţia din 15 aprilie 2015 a Parlamentului European, ziua de 2 august a fost instituita ca „Zi Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor”. In Romania, prin Legea nr.124/2022, aceasta zi a fost declarata „Ziua Natională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen””.

În noaptea de 2/3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagărul Auschwitz si au ucis 2897 de femei, bărbaţi şi copii romi.

Scopul acestui eveniment este acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârşit de regimul nazist şi de alte regimuri şi aliaţi ai acestora asupra Romilor, dar si de a cere autorităţilor locale un monument de comemorare a Holocaustului împotriva romilor care sa fie amplasat in Cluj Napoca.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferinţele îndurate de persoanele care au fost în Holocaust, de efectele devastatoare ale urii rasiale şi de pericolul ideologiilor extremiste.

La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale rome şi nerome, precum şi tineri din comunităţile de romi.

Norbert Iuonas,
Preşedinte UCTRR