Publicat: 24 Mai, 2016 - 19:59
Share
O zi de celebrare pan-europeană pentru Ariile Protejate

Când? Pe 24 mai 2016, cu activități în curs de desfășurare în intervalul mai-iunie 2016.
Unde? În 22 de țări din întreaga Europă, în și în jurul parcurilor naționale, naturale și regionale.
De ce? Pentru a evidenția legătura dintre ariile protejate și agricultura durabilă, precum și importanța acesteia pentru securitatea alimentară a Europei.

Savoarea naturii? De Ziua Europeană a Parcurilor 2016, oferă-ți posibilitatea de a descoperi un parc din apropiere, vizitează-l și gustă cele mai bune produse locale și tradiționale din regiune. Vor fi peste 250 de activități în 22 de țări din întreaga Europă pentru a sărbători 'Savoarea Naturii'.

'Din 1999, ariile protejate din Europa sărbătoresc 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor. Scopul ei este de a aduce oamenii mai aproape de natură și a sensibiliza opinia publică asupra importanței ocrotirii frumuseților naturii din zonele protejate și asupra importanței conservării și managementului durabil al acestor arii. În decembrie 1994, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost admisă ca membru al Federației Parcurilor Naturale și Naționale ale Europei/ EUROPARC și în această calitate a participat la multe inițiative, proiecte, colaborări cu alte arii protejate.' a declarat Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD.

Inițiativa organizată de Federația EUROPARC — Rețeaua Europeană de Arii Protejate își propune să evidențieze legătura dintre ariile protejate și agricultura durabilă precum și valoarea naturii sănătoase pentru securitatea alimentară a Europei. 'Prin celebrarea hranei, celebrăm bogăția naturii, munca oamenilor și rolul ariilor protejate în asigurarea continuității acestor procese, în beneficiul naturii și a economiei locale. De milenii, activitățile agricole umane au contribuit la modelarea peisajului. Este importantă păstrarea semințelor, plantelor, animalelor și produselor alimentare, dar la fel de importantă este și varietatea practicilor agricole și a obiceiurilor culturale ', a declarat Ignace Schops, Președintele EUROPARC.

Din Grecia până în Marea Britanie, o gamă largă de activități, cu sesiuni de degustare sunt organizate de Parcuri și partenerii locali, toate oferind oamenilor adevărata 'Savoare a Naturii'. Vor fi excursii ghidate la ferme organice din Italia, piețele cu fermierii locali din Franța, Republica Cehă și Bosnia-Herțegovina, 'Trasee gastronomice' și sesiuni de gătit cu bucătari de renume în Spania, tururi ghidate pentru a descoperi produse alimentare din Estonia, Ungaria, Polonia sau Olanda, și 'săptămâni gastronomice', în multe restaurante din apropierea Ariilor Protejate din Slovenia, Italia, Portugalia și Spania.

Toate evenimentele pot fi găsite pe : http://www.europarc.org/nature/edop/

Cu acest prilej, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării' (ARBDD) dedică perioada 22 — 27 mai 2016 marcării evenimentelor Zilei Europene a Parcurilor și a Zilei Internaționale a Biodiversității, prin organizarea de acțiuni de celebrare în perimetrul RBDD împreună cu elevii și cadrele didactice de la școlile din localitățile Crișan și Sulina, prin centrele de informare și vizitare precum și în municipiul Tulcea.

În data de 24 mai, ARBDD în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor — ROMSILVA, a  organizat la Tulcea, la Centrul Muzeal Eco-turistic Delta Dunării, un eveniment ce marcheaza cele doua celebrări ale zilelor de mediu, cu participarea reprezentanților autorităților centrale și locale, precum și a reprezentanților ariilor protejate din țară.

Ziua Europeană a Parcurilor, o inițiativă lansată în 1999 de Federația EUROPARC, marchează data de 24 mai 1909, când Suedia declara înființarea primelor parcuri naționale din Europa din nevoia de a proteja natura într-o lume copleșită de interese economice.

Tema propusă în fiecare an dă ocazia membrilor să organizeze în jurul acestei date evenimente care celebrează și subliniază valoarea și beneficiile generate de ariile naturale protejate. Acestea mențin diversitatea biologică a resurselor naturale și diversitatea resurselor culturale asociate.

EUROPARC are drept obiectiv conservarea frumuseților naturale și a zonelor protejate și își propune să încurajeze cooperarea dintre țări în toate aspectele care privesc managementul ariilor protejate, pentru a îmbunătăți și conserva pentru viitor moștenirea noastră comună.