5 iulie 2022

„Ziua Hektomeron” la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 21 iunie 2021, începând cu ora 19:00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se va desfăşura probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie: ZIUA HEKTOMERON. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită şi Ziua Soarelui.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al Hektomeronului.

Boccaccio porneşte de la contextul teribilei epidemii de ciumă care a afectat Florenţa în 1348 şi a strategiei adoptate de către un grup de tineri care se refugiază într-o vilă toscană pentru a evita prin jocuri, iubiri şi povestiri neliniştile suscitate de pericolul contagiunii ! Şi astfel s-a impus motivul „petrecerii pe timp de ciumă” el implică fuga din lumea ameninţată pentru a se consola cu plăcerile interzise de pandemie ! O asemenea reacţie se manifeastă şi azi când ici şi colo tineri adolescenţi iniţiază petreceri clandestine, sever criticate, dar care sunt expresii ale nevoii de supravieţuire. O deviză s-a difuzat printre ei, ieşită parcă direct din Boccaccio : „Mai degrabă petrecerea decât viaţa asta”.

Teatrul Naţional din Craiova reia parabola Decameronului pentru un proiect original: Hektomeron, de zece ori Decameronul.Când sălile rămân inaccesibile, în mare parte, cum să ne salvăm? Cum să rezistăm? De astă dată Vlad Drăgulescu a avut ideea inedită de a invita o sută de regizori din lume să lucreze cu actori tineri pentru secvenţe de 15 minute! Ca în Decameronul, reprezentanţii unei noi generaţii se consacră acestor episoade care, de astă dată, se extind însă planetar şi reunesc artişti ameninţaţi de pandemia generală! Dacă în Decameronul refugiul era o vilă toscană, acum sunt sălile conectate la reţele extinse în lume. Parabola se intensifică şi se adaptează situaţiei cu care ne confruntăm! Boccaccio, contemporanul nostru!
George Banu, critic de teatru, eseist şi profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului transpusă scenic. La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naţionalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea ţări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest ca şi un credo artistic – lumea este suma identităţilor şi acţiunilor noastre. Un proiect născut din dorinţa de a ieşi dintre zidurile ridicate de virusul care a condamnat la recluziune forţată întreaga lume.

Fiind transmise online, episoadele Hektomeron au fost văzute de publicul din întreaga lume, statisticile arătând faptul că au avut loc vizionări ale proiectului din peste 160 de ţări.

Luni, 21 iunie, vor fi prezentate publicului TOATE aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume. Astfel, publicul va putea să urmărească direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Însă, mai mult decât atât, cei care vor fi în sală nu vor vedea doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă se vor afla, la vedere, toate componentele artistice şi tehnice care vor face posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producţie. Cei care vor intra în Sala „Amza Pellea” a teatrului se vor simţi ca şi când ar fi intrat pe un platou de filmare.

Ne dorim ca publicul nu doar să participe la emoţia transmisă de actul artistic în sine ci să facă parte din emoţia constuirii celui mai lung spectacol din istorie.

Vlad Drăgulescu, director artistic al TNCMS şi coodonator al proiectului Hektomeron

Puse cap la cap, toate cele 100 de episoade ale Hektomronului însumează 25 de ore şi 30 de minute de spectacol, ceea ce face ca HEKTOMERON să devină, probabil, cel mai lung spectacol de teatru din istorie.

Spectatorii vor putea urmări acest uriaş eveniment direct din Sala Mare a teatrului, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Totodată, pe esplanada din faţa teatrului vor fi montate două ecrane imese pe care se vor putea urmări în timp real performance-urile desfăşurate în sală, iar spectatorii care nu vor putea veni la Craiova vor avea posibilitatea de a urmări acest maraton direct în website-ul evenimentului, www.hektomeron.com

HEKTOMERON se va încheia, aşadar, marţi, 22 iunie 2021, la ora 20:30, cu performance-ul lui Marius Manole (singurul actor invitat din afara trupei, care va prezenta povestea 10 din ziua 10 a Decameronului, în regia lui Radu Afrim.

HEKTOMERON este un proiect teatral aflat sub Înaltul patronaj ITI – Institutul Internaţional de Teatru.

Hektomeron rămâne, cu adevărat, un proiect de anvergură unică. Înaltul patronaj al ITI – UNESCO înseamnă încununarea acestei unicităţi, într-un moment când teatrul – şi teatrele – de peste tot se confruntă cu întrebări la limita supravieţuirii. Mai mult decât un blazon oficial, mai important decât orice titlu de glorie, legatura cu ITI-UNESCO aduce Teatrului Naţional din Craiova recunoaşterea unei viziuni fără precedent sau termen de comparaţie: o sută de artişti din tot atâtea ţări ne-au invitat să sărbătorim speranţa prin artă, în limba română!
Octavian Saiu, profesor, cercetător şi critic de teatru

Hektomeron este promovat la nivel global de către Ministerul Afacerilor Externe prin misiunile sale diplomatice şi de către Institutul Cultural Român, prin reţeaua institutelor culturale din întreaga lume. De asemenea, UNESCO România a inclus Hektomeron în programul manisferărilor prilejuite de aniversarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO. Evenimentul este susţinut de către Ministerul Culturii.

Eveniment: ZIUA HEKTOMERON

Când: 21 iunie 2021, ora 19:00 – 22 iunie 2021, ora 20:30

Unde: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Bilete: intrarea este liberă

*** Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din ţară, cu o tradiţie de peste 170 de ani şi cu o activitate internaţională de prestigiu a lansat proiectul internaţional HEKTOMERON, un mesaj universal al speranţei.
Naţionalul craiovean este o instituţie culturală românească de prestigiu a cărei lungă şi bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar şi cu imensul succes internaţional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente şi viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

Teatru


https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova
www.hektomeron.com