20 mai 2022

Ziua Iei 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începând cu 23 iunie 2021, Liga Studenţilor Români din Străinătate – Filiala Italia (LSRS Italia) organizează evenimentul IEs to tradition, IEs to modernity, dedicat celei mai aşteptate sărbători din lunile verii: Ziua Iei.

O echipă de tineri români, ce studiază în universităţile din Italia, a început în 2015 o campanie curajoasă de promovare a culturii în străinătate. LSRS Italia organizează anual evenimente cu ocazia marilor sărbători, precum Ziua Mărţişorului şi Ziua Iei, afirmând că prin cultură se creează un liant special între noi, care ne uneşte şi ne ţine împreună.

Ziua Iei 2021 continuă tradiţia evenimentelor organizate de LSRS Italia pentru a celebra frumuseţea şi unicitatea tradiţiilor vestimentare româneşti. Evenimentul se va desfăşura atât în mediul online cât şi cel offline, în respectul normelor de securitate impuse de guvernul italian în această perioadă.

Pe 23 şi 24 iunie vom lansa un teaser video pe pagina Facebook şi Instagram a LSRS Italia cu scopul de a celebra ia şi a arăta evoluţia sa naturală în diferite epoci istorice, din cele mai vechi timpuri până la portul din ziua de astăzi. Materialul video intenţionează să pună în lumină portul tradiţional şi să evidenţieze faptul că acesta este şi va rămâne un element constant în vieţile noastre, indiferent de spaţiile naturale sau artificiale în care ne găsim.

Pe de altă parte, anul acesta vom aduce câteva inovaţii surpriză în prezentarea portului tradiţional. Mai exact, acesta va fi combinat cu diverse alte articole vestimentare, ceea ce simbolizează o simfonie armonioasă între cultura tradiţională şi cea modernă. Prin rolul ei identitar ia ne reaminteşte de importanţa libertăţii de exprimare redescoperind tradiţia nu într-un conflict, ci într-o continuitate cu modernitatea.

Pe 25 iunie vom avea parte de un workshop online cu experţi în ţesuturi şi cusături, ce ne vor explica tehnicile şi procedurile prin care se realizează această deosebită şi antică piesă de îmbrăcăminte tradiţională.

Seria de evenimente dedicate Iei se va încheia în data de 26 iunie cu obişnuitul party, care anul acesta se întoarce live şi se va ţine sub forma de rafraîchissement la localul Villa Fornarola din Albano Laziale (RM). Aici va fi organizată o expoziţie de ii, obiecte artizanale tradiţionale, alături de un spectacol de muzică tradiţională românească.

Pentru mai multe detalii urmăriţi-ne pe pagina de facebook https://bit.ly/3iEo1gb

Acest eveniment este organizat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.