Publicat: 29 Iulie, 2013 - 08:26
Share

Pe 29 iulie sărbătorim Ziua Imnului Naţional al Romaniei, "Desteapta-te romane!". Imnul a fost pentru prima dată intonat în anul 1848 de către un grup de tineri condus de către Anton Pann. Era imnul Revoluţiei paşoptiste şi a devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

Versurile Imnului i-au fost atribuite lui Andrei Muresanu, dar nu i se cunoaşte cu certitudine autorul. Cu denumirea "Un rasunet" de Andrei Muresanu a fost publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inima si literatura", pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, alta variantă arată că de fapt era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele "Din sanul maicii mele".

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - 'Deşteaptă-te române!' Pe 29 iulie 1848, 'Deşteaptă-te române!' a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. 
 
Imnul a fost interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, iar după decembrie 1989 a fost ales imediat Imnul Naţional al României.
 
Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.