18 octombrie 2021

Ziua informării preventive: „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Multe persoane sunt superstiţioase şi consideră ziua de „Marţi, 13” o zi cu ghinion, dar se întâmplă uneori să ne facem şi singuri „ghinionul” prin faptul că nu suntem destul de bine informaţi. De aceea, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.

Motto-ul zilei de astăzi este „Acasă în siguranţă” şi vizează:

– verificarea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului;

– verificarea, de către personal specializat, a instalaţiilor electrice şi de gaze;

– supravegherea şi informarea copiilor, astfel încât aceştia să cunoască riscurile la care se expun dacă se joacă cu focul;

– diseminarea mesajului preventiv principal orientat, cu precădere, pe măsurile stabilite pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 şi secundar pe tipurile de risc – incendii, cutremure etc.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor „RISC-Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale”, „Siguranţa NU e un joc de noroc!”, „Nu tremur la cutremur!”, „Scăpări de gaze” şi „Nu încărca butelia la staţia GPL!” pompierii readuc în atenţia giurgiuvenilor regulile de prevenire şi modalităţile de răspuns în cazul unor situaţii de urgenţă.

Informaţii suplimentare:

Începând cu anul 2011, la iniţiativa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marţi 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1. „AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANŢA copilului tău”

Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conştientizarea adulţilor asupra importanţei supravegherii copiilor şi a respectării regulilor de siguranţă în locuinţe.

2. F.O.C. – „Flăcările Omoară Copii”

Campania a fost iniţiată în anul 2012, având ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe şi, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
Clip video: https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2

3. RISC. Proiectul I – „Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!”
Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii şi explozii generate de improvizaţii la instalaţiile electrice şi de gaze naturale la locuinţele cetăţenilor.
Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU

4. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranţa nu e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coşurile de fum la locuinţele cetăţenilor.
Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

5. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranţa NU e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizaţii şi de suprasolicitarea instalaţiilor electrice la locuinţele cetăţenilor.
Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM

6. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”
Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populaţiei cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie, în scopul reducerii numărului de victime şi a pagubelor materiale produse de incendiile la locuinţe.
Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk

7. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”
Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime şi implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8

8. Campania „Nu încărca butelia la staţia GPL!”
Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk

9. Campania „Nu tremur la cutremur”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conştientizare şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.