4 decembrie 2021

Ziua Interacţiunii Om-Animal (ZIOA) revine în campusul USAMV Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) se bucură să anunţe că, după doi ani de la ultima ediţie în aer liber a unui eveniment iubit de întreg oraşul, Ziua Interacţiunii Om-Animal (ZIOA), acesta revine în circuitul de organizare chiar de Ziua Internaţională a Copilului – 1 Iunie.

Va fi ediţia a 21-a, outdoor, şi se va desfăşura, între orele 10.00 – 16.00, în campusul USAMV Cluj-Napoca, iar organizarea aparţine, ca de fiecare dată, inimoşilor profesori şi studenţi voluntari de la Facultatea de Medicină Veterinară, respectiv Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (UBB).

ZIOA este un eveniment orientat spre comunitate, având ca scop implicarea studenţilor în promovarea cunoştintelor şi atitudinilor optime faţă de animale, cum ar fi: valorile terapeutice ale prezenţei animalelor, deţinerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic, prevenţia abandonului şi cruzimii faţă de animale şi respectul faţă natură în general, prin interacţiuni directe cu organizaţii de profil şi specialişti din mediul academic.

„Din 2013, ZIOA oferă posibilitatea tuturor celor interesaţi să interacţioneze cu diverse animale şi mai ales să înţeleagă ce înseamnă o interacţiune responsabilă şi benefică bilateral omului şi animalelor. Cea mai mare bucurie este, evident, de partea copiilor care au posibilitatea, poate pentru prima oară în viaţa lor, să atingă un şarpe, să cunoască diversitatea păsărilor ce trăiesc în mediul urban, să asiste la o demonstraţie de dresaj sau să călărească. Sau, de ce nu?, să adopte un căţel. Pentru cei mai curioşi copii, USAMV vine şi cu posibilitatea vizitării a două muzee inedite: cel de Parazitologie şi cel de Anatomie Comparată. Iar în completare, câte o vizită la Acvariul universităţii şi la Grădina Agro-Botanică”, a explicat Prof. dr. Andrei Mihalca, din partea USAMV Cluj-Napoca.
Şi de această dată vor participa instituţii şi ONG-uri din domeniul interacţiunilor pozitive om-animal, în mod particular cele deschise spre oferire de voluntariat, oportunităţi de practică şi angajare a viitorilor absolvenţi.

„Această ediţie a ZIOA este inedită prin dubla bucurie pe care o aduce: prima este revederea în aer liber, în campusul USAMV, nu online, cu participanţii care susţin prin activităţile lor interacţiunile pozitive şi responsabile om-animal, iar a doua este promovarea în premieră a programului de masterat Ethology & Human-Animal Interactions, din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii (USAMV Cluj-Napoca), care va avea prima sesiune de admitere în 2021”, a precizat şi Conf. dr. Alina Rusu, din partea Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (UBB).

După perioada pandemică în care evenimentul nu a putut fi organizat decât în mediul online, organizatorii aduc în atenţie o distribuire generoasă şi sigură a standurilor şi activităţilor, care pot fi consultate pe această hartă: https://flowcode.com/p/ZzgcYBmI). De asemenea, vizitatorii vor fi informaţi permanent de către studenţii voluntari despre nevoia evitării aglomerării la standuri şi activităţi, oferind de asemenea ghidare privind locaţiile standurilor.

Intrarea la ZIOA este liberă, inclusiv pentru persoane însoţite de animale de companie, iar în cazul acestora cerinţa este ca animalele de companie să aibă vaccinările la zi şi să nu manifeste comportamente agresive. De asemenea, intră în responsabilitatea deţinătorilor de animale de companie să asigure pentru acestea lesă, apă, hrană şi elemente de igienizare.

Programul evenimentului:

10:00 Deschidere oficială ZIOA21;

10:00-16:00 Exerciţii demonstrative cu câini (agilitate, puppy class, elemente de dresaj pozitiv), interacţiuni cu câini de terapie;

10:00-16:00 Standuri informaţionale, târguşoare de casă, ateliere demonstrative asistate de animale (câini, cal), promovarea adopţiei şi deţinerii responsabile a animalelor, Colţurile Cunoaşterii (Vivariu UBB, Muzeul Zoo al UBB, WWF), observare de păsări în campus (SOR Cluj);

10:30-15:30 Vizite ghidate la Acvariul USAMV, Muzeul de Anatomie şi spaţiul muzeal educaţional din cadrul Departamentului de Parazitologie USAMV – număr maxim de 20 vizitatori/ tur (orele pentru tururi – 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30).

Participanţi cu standuri, ateliere şi activităţi: USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, Vivariul UBB, Muzeul de Zoologie al UBB, asociaţii care promovează protecţia animalelor şi activităţile pozitive cu animalele – Organizaţia Studenţilor pentru Natură (OspN), Pet Joy Sports Cluj-Napoca, Descoperă Natura, Animal Society Bucureşti, WWF România, iCare, Nuca, Arca lui Noe Cluj, Societatea Ornitologică Română (SOR Cluj), TAC.social şi Clinica Psy Plus (terapie asistată de animale), Paracord for Pets şi Animalgus-Art&Design.

Pagina evenimentului ZIOA21: https://www.facebook.com/events/261261205740465