26 iunie 2022

Ziua Internațională a Femeii – istoric

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an în întreaga lume pe 8 martie .

Pentru prima dată, ideea acestei sărbători a apărut la începutul secolului al XX-lea. Prima zi națională a femeilor, în conformitate cu decizia Partidului Socialist din SUA, a fost sărbătorită în toate statele din componenta Statelor Unite la 28 februarie 1909. Femeile americane au continuat să o sărbătorească în ultima duminică din februarie până în 1913.

În 1910, la o reuniune a Internaționalei Socialiste de la Copenhaga, Danemarca, s-a propus instituirea Zilei Internaționale a Femeii pentru a sărbători mișcarea pentru drepturile femeilor și pentru a le ajuta să obțină votul universal. Această propunere a primit sprijinul unanim de la o conferință de peste 100 de femei din 17 țări, dar nu a fost stabilită o dată specifică pentru ziua respectivă.

Pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pe 19 martie 1911 în Austria, Germania, Danemarca și Elveția, unde peste un milion de bărbați și femei au participat la mitinguri. Pe lângă dreptul la vot, au cerut ca femeilor să li se acorde dreptul la muncă și formare profesională, dreptul de a ocupa funcții publice și încetarea discriminării la locul de muncă.

Femeile din Rusia au sărbătorit prima lor Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913 ca parte a mișcării de pace care a început în ajunul Primului Război Mondial, iar pe 8 martie 1914, femeile au organizat mitinguri în alte țări europene în solidaritate cu surorile lor.

În 1917, femeile din Rusia, pentru a organiza o grevă care cerea „pâine și pace”, au ales din nou ultima duminică a lunii februarie, care a căzut pe 23 februarie conform calendarului iulian în vigoare la acea vreme în Rusia, dar conform Calendarul gregorian, care a fost folosit în alte țări ale lumii, a fost 8 martie.

În Uniunea Sovietică, ziua de 8 martie a fost întotdeauna sărbătorită într- un fel sau altul , dar numai din 1966, prin decretul prezidiului sovietului suprem al URSS din 8 mai 1965, această zi a devenit oficial sărbătoare și zi liberă.

Multă vreme, URSS a rămas singura țară europeană în care 8 martie a fost sărbătoare publică.

Din 1975, declarat Anul Internațional al Femeilor de către Organizația Națiunilor Unite, Organizația Națiunilor Unite a început oficial sărbătorirea zilei de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii.

Ziua internațională a femeii este sărbătorită nu numai la ONU, ci și în multe țări; în unele, această zi este o sărbătoare.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, 8 martie a rămas pe lista sărbătorilor legale din Federația Rusă, în conformitate cu articolul 112 din Codul muncii al Federației Ruse. Se sarbatoreste și în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Uzbekistan, Tadjikistan, Abkhazia, Osetia de Sud și Belarus.

Opt martie este sărbătorit și în Ucraina, dar în ultimii ani s-a vorbit din ce în ce mai mult despre anularea sărbătorii.

În Tadjikistan, la inițiativa președintelui țării, din 2009, sărbătoarea se numește Ziua Mamei .

În Turkmenistan, Ziua Internațională a Femeii nu a fost sărbătorită decât în 2008 – sărbătoarea femeilor a fost amânată la 21 martie (ziua echinocțiului de primăvară), combinată cu Navruz, sărbătoarea națională de primăvară și a fost numită Ziua Națională a Primăverii și a Femeii. În ianuarie 2008, președintele Turkmenistanului a modificat Codul muncii și a întors sărbătoarea de 8 martie în Turkmenistan.

Georgia sărbătorește și Ziua Internațională a Femeii – 8 martie și Ziua Mamei – 3 martie. Ziua Mamei trebuia să înlocuiască 8 martie, dar ambele sărbători sunt încă sărbătorite.

În Letonia, 8 martie a încetat să mai fie o zi liberă în 1991, după ce republica a părăsit URSS. În 2007, Seimul (parlamentul țării) a adoptat un amendament la Legea „Zilelor de sărbătoare, zile memorabile și observabile”, conform căreia Ziua Internațională a Femeii a devenit sărbătoare oficială în Letonia, dar nu este o zi liberă.

Ziua Internațională a Femeii din 8 martie este sărbătoare națională și în alte câteva țări: Angola, Guineea-Bissau, Zambia, Cambodgia, Kenya, Coreea de Nord, Madagascar, Mongolia, Uganda și Eritreea.

Potrivit ONU, pandemia a avut un impact negativ asupra reprezentantelor sexului frumos și a contribuit la lărgirea inegalităților de gen existente în mediul științific, care trebuie abordate prin noi politici, inițiative și mecanisme de sprijinire a femeilor și fetelor în știință .

Ziua internațională a femeii sărbătorește realizările femeilor, indiferent de granițele naționale sau diferențele etnice, lingvistice, culturale, economice și politice. Evenimente festive, conferințe, concerte și festivaluri sunt organizate peste tot în lume.

Autor: Ciprian POP