Publicat: 7 Decembrie, 2019 - 14:00
Share
Incident cu tort pe aeroport
David Ciceo director aeroportul Cluj-Napoca

Această zi, "International Civil Aviation Day" a fost stabilită în 1994 de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civilie (ICAO), pentru a marca o jumatate de secol de la crearea acestei organizaţii (7 decembrie 1944). În urma unei iniţiative a ICAO, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recunoscut această dată ca „Zi Internaţională a Aviaţiei Civile”, devenind astfel zi oficială în calendarul Naţiunilor Unite.
Scopul celebrării mondiale este acela de a dezvolta şi consolida importanţa aviaţiei civile inter­naţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor membre, având rolul de a promova siguranţa, eficienţa şi dezvoltarea transportului aerian mondial.

Această temă a abordat în cuvântul de deschidere, David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca (AIAIC).
„Astăzi lansăm o carte, a cărei coordonator este domnul comandor Laurențiu Buzenchi, o carte editată de Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, asociație cu o activitate prestigioasă. Este vorba despre „Aviația clujeană”. Aviația clujeană are un istoric bogat și un prestigiu imens, din acest motiv, lucrarea prezintă aspecte relevante privind istoria aviației militare și a aviației civile din județul Cluj. Primul zbor pe acest amplasament a fost în 1917 iar în decembrie 1918, în cinstea Marii Unirii s-a realizat un zbor pe acest amplasament’’, a mai spus David Ciceo.

Cartea "Avia'ia Clujeană" a fost prezentată de comandor av. r. Laurențiu Buzenchi, președintele ARPIA, filiala Cluj, prof. dr. Simon Simion de la UBB Cluj și gl. av. rtr. Iosif Rus, președintele ARPIA România.

 

 

Poate vă întrebați De ce această carte? De ce aviația Clujeana? Am avut un vis. De când a fost înființată această asociație din 17 mai 2013 visul membrilor asociației (care s-a mărit pe zi ce trece - suntem peste 200 de membrii activi și peste 2000 de simpatizanți) să găsim soluții înființa muzeul aeronautic al Transilvaniei argumentele sunt nenumărate dacă pornind de la 1701 cu Gligor Pintea Konrad Haas, Traian Vuia, Aurel Vlaicu herman obert dorin prunariu Care este președintele executiv al asociației noastre sunt suficiente motive ca acest sensmuzeu să existe. 
S-au făcut pași în acet sens dar la un moment dat proiectul sau oprit. Și atunci am considerat de cuviință ca această carte care vorbește clar de aviația clujeană să fie un argument necesar și suficient ca autoritățile clujene să se afle cel mai cu atenție la această dorință a noastră.
Cartea avut chinurile ei ca să apară, de la soluții de finanțare și până și la scrierea propriu zisă am porniri la de la 3-4 subiecte inițiale pe urmă au ajuns în 10 pe care la împărțit în două respectiv instituțiile aviația militară, aeroportul Cluj și aeroclubul Traian Dârjan și șapte personalități importante ale Aviației clujene chiar dacă unele din ele au avut numai tangențe cu Clujul. Vorbim despre milia Ilie Goga. E considerată cea mai tânără femeie aviator cu brevet de pilot. Vorbim despre Victor Precup care a făcut parte nemijlocită din echipajul zborului Marii uniri din noiembrie 1918, despre rectorul Universității clujene Marton Laioș care a creat un aparat de zbor, Matei Chiorean care a construit un avion în 1910 Smaranda Brăescu și mulți alții. 
Aș vrea să mulțumesc autorilor acestei cărți și am vrut să le recompensam efortul printr o prezentare deosebită  - înaintea fiecărui text este imaginea autorului și un succes curriculum vitae. 

 

 


 

Foto impact!  Incident cu tort pe aeroport wink


Imediat după ce directorul general al Aeroportului Cluj a parăsit zona, cu premeditare se pare, s-a întâmplat ceva incredibil pentru o zonă de maximă securitate.Un individ a apărut cu un imens cuțit de bucătărie în zona terminalului sosiri, căutându-și din priviri complicii și transmițându-le să se regrupeze, fără ca personalul de pază să se alerteze.

 

Pe camerele de spraveghere s-a observat imediat că este vorba de un grup tortionar constituit cu un scop foarte bine conturat și beneficiind de protecție la nivel înalt!

 


Obiectivul grupării s-a dovedit a fi tortul de Ziua aviației civile care (după mărturisirile martorilor bin-oculari și gustativi) a fost delicios!