Publicat: 27 Ianuarie, 2016 - 11:53
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 27 ianuarie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

'Ziua de astăzi reprezintă un prilej de amintire și de recunoștință față de victimele Holocaustului din cel de-al doilea Război Mondial. O perioadă tragică din istoria omenirii s-a încheiat în 1945, în care semeni de-ai noștri au fost victimele campaniilor de teroare, exterminare și distrugere în masă pe motive rasiale, etnice sau naționale, scene de crimă greu de imaginat în lumea contemporană.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este dedicată memoriei colective a suferinței, dar ne obligă totodată să rămânem cu ochii deschiși și să privim lucizi în continuare la modul în care funcționează societatea noastră. Cunoașterea și însușirea lecției tragice a Holocaustului reprezintă armele sigure de prevenire, combatere și neutralizare a tuturor formelor de antisemitism, xenofobie și extremism care pot, încă, să renască într-o colectivitate umană. În ultimii ani, negarea Holocaustului ori retorica plină de ură a trecutului au fost intens combătute de statul român prin acțiuni concrete de condamnare a ororilor și de păstrare a memoriei victimelor și sunt ferm convins că așa trebuie să acționăm și în continuare. În același timp, vreau sa subliniez că avem responsabilitatea de a acționa, fără teamă și cu neclintită împotrivire, în fața mobilizărilor extremiste sau radicale, menite să fragilizeze eforturile noastre de până acum.

Anul acesta, România va prelua președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), oportunitate de a demonstra progresele făcute de noi în privința asumării trecutului, dar și pentru a avansa măsuri pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor. În acest sens, România se angajează să întreprindă demersurile necesare pentru ca istoria Holocaustului să fie pretutindeni cunoscută, iar lecțiile trecutului să devină fundamente pentru pace și stabilitate. Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!'