Publicat: 20 Noiembrie, 2015 - 10:07
Share

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) va organiza în perioada 19 — 26 noiembrie 2015 cea de-a VI-a ediție a Festivalului Drepturilor Copilului, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului care se sărbătorește în fiecare an la data de 20 noiembrie. Peste 4.000 de copii vulnerabili, cărora li se adaugă cei aproximativ 1500 de anul acesta, s-au bucurat în decursul edițiilor precedente de acces la cultură, educație și au readus pe scena publică drepturile copilului. Scopul Festivalului este sensibilizarea opiniei publice asupra responsabilităților care revin tuturor membrilor societății civile românești în ceea ce privește respectarea, promovarea și protecția drepturilor copilului.

În acest an, momentele cheie ale Festivalului sunt:

? semnarea Manifestului pentru respectarea Drepturilor Copiilor din partea părinților, profesori, copii și alți adulți din comunitate;

? Zilele Ștafetei, eveniment organizat de Fundația Terre des Hommes;

? Teatru Forum realizat de A.R.T. Fusion;

? Gala de decernare a premiilor pentru profesioniștii care respectă, promovează și protejează drepturile copilului;

Situația drepturilor copilului în România

Convenția cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în:

? drepturi de protecție

? drepturi de dezvoltare

? drepturi de participare

12.542 de situații de abuz asupra copilului au fost raportate în România în 2014 de către autoritățile publice. Însă cifra nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil. Asociația Telefonul Copilului raportează în anul 2015 peste 60.000 de apeluri înregistrate în prima jumătate a anului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu față de aceeași perioadă din 2014; la acestea se mai adaugă abuzul fizic și cel emoțional și neglijarea în cadrul familiei, al școlii și al instituțiilor de protecție.

De ce Festivalul Drepturilor Copilului?

Pentru că a scăzut, în rândul elevilor, nivelul de cunoaștere cu privire la drepturile copilului, față de situația din anul 2006. Astfel, dacă în 2006, aproximativ 86% dintre elevi menționaseră trei drepturi ale copiilor, în 2013 procentul a fost de 72%. în ceea ce privește proporția celor care nu au numit niciun drept, constatăm o creștere îngrijorătoare, de la aproape 7% în 2006, la 16% în 2013.

Acest eveniment, care a avut loc pentru prima oară în anul 2009, este unic în România și organizarea lui este posibilă datorită implicării din ce în ce mai susținute a membrilor Federației și a sprijinului numeroșilor parteneri publici și privați, prin punerea la dispoziție a spațiilor pentru difuzarea spectacolelor și prin asigurarea resurselor financiare și umane.

Astfel, FONPC a coordonat acțiuni pilotate sau acompaniate de numeroase asociații, fundații sau instituții.

Programul Festivalului Drepturilor Copilului poate fi consultat pe pagina de internet a FONPC, www.fonpc.ro.