Publicat: 26 Iunie, 2018 - 18:11

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen.

Agenţia Naţională Antidrog, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, şi-a asumat misiunea de dezvoltare, promovare şi implementare, într-o manieră unitară, integrată şi continuă, a răspunsului la fenomenul drogurilor în România, în deplin acord cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Şi în acest an, ANA va promova mesajul propus de UNODC „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă!”, mesaj care a fost iniţiat din anul 2016 şi care se adresează în principal părinţilor, dar şi profesioniştilor din domeniul social, medical şi profesorilor, având în prim plan promovarea ascultării şi implicării active în viaţa copiilor şi adolescenţilor.

Tinerii sunt cei mai expuşi tentaţiilor reprezentate de droguri, iar societatea este cea care trebuie să găsească mai mult timp pe care să îl ofere acestora ca alternativă de viaţă, prin oferirea a ceea ce este normal într-o societate modernă.

În acest context, ANA, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, a implementat, începând cu data de 5 septembrie 2017, campania de prevenire a consumului de canabis „#PotAltfel!”, care are ca obiectiv general dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă, precum şi promovarea unor modalităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri, la nivelul populaţiei generale de 15 – 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară din segmentul de vârstă 15 – 24  de ani.

Campania „#PotAltfel!” şi-a propus, printre alte activităţi, şi marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, prin acţiuni orientate către zone în care tinerii aleg să-şi petreacă timpul liber, ca alternative de viaţă sănătoasă. Astfel, ANA vine în acest an în sprijinul tinerilor, prin campania „#PotAltfel!”, cu un model de comportament pozitiv, ţinând cont de cel mai consumat drog în Europa la ora actuală.

Astfel, în Bucureşti şi în parcurile şi pieţele centrale ale municipiilor reşedinţă de judeţ din toată ţara, specialiştii ANA organizează astăzi, 26 iunie a.c., o serie de acţiuni specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, precum şi de promovare a alternativelor sănătoase de viaţă, în special a celor cultural-sportive.

În parcul de aventură Comana are loc astăzi o activitate subsumată campaniei „#PotAltfel!” , organizată de Agenţia Naţională Antidrog, împreună cu Penitenciarul Bucureşti-Jilava. Aceasta vine în sprijinul deţinuţilor, foşti consumatori de droguri, unii dintre ei membri ai comunităţii terapeutice din penitenciar, proiect dezvoltat în parteneriat cu ANA.

Activitatea a fost concepută după modelul spotului video al campaniei, ce prezintă un consumator de heroină care a început iniţial să consume canabis şi, treptat, a trecut prin mai multe etape de consum.

Prin această iniţiativă, ANA îşi propune să demonstreze că niciodată nu este prea târziu pentru o viaţă „fără droguri”  şi că persoanele private de libertate, deşi au căzut în „capcana” drogurilor, acum „pot altfel” şi vor promova în rândul tinerilor prezenţi în parc alternative sănătoase la consumul de droguri. De asemenea, ei reprezintă vectori de imagine ai realităţii riscului consumului de substanţe interzise, realitate pe care tinerii consumatori de canabis trebuie să o conştientizeze.

În cadrul activităţilor derulate în parcul de aventură Comana, vor fi oferite informaţii despre problematica drogurilor, vor fi distribuite materiale promoţionale privind campania, pliante, tricouri şi brăţări şi va fi prezentată o expoziţie de pictură şi grafică cu lucrările finaliste ale Concursului naţional „Mesajul meu antidrog 2018”, care a avut ca temă „#PotAltfel!”.

Ataşat, regăsiţi rezultatele preliminarii ale campaniei naţionale de prevenire a consumului de canabis „#PotAltfel!”.    

Tag-uri Nume: