Publicat: 19 Februarie, 2016 - 14:01
Share

Proclamată de către Conferinţa Generală a UNESCO din noiembrie 1999, Ziua Internaţională a Limbii Materne, sărbătorită în fiecare an la data de 21 februarie, promovează recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în special pe cele ale grupurilor minoritare.

       Luni, 22 februarie a.c., începând cu orele 10.00, în Sala Mică de la Palatul Copiilor, sub genericul „UNITATE PRIN DIVERSITATE”, Primăria Sectorului 4 va organiza Ediția 2016 a unui spectacol cultural - artistic, prilejuit de celebrarea pe plan internațional a Zilei Limbii Materne.
       Și anul acesta, la a V-a ediție, avându-l ca prezentator pe cunoscutul actor Eugen Cristea, și-au anunțat participarea reprezentanţi ai etniilor rusă, germană, evreiască, bulgară, ucraineană, elenă și albaneză, reuniţi într-un demers ce vizează evidenţierea diversităţii şi conturarea specificităţii fiecăreia dintre culturi în parte.
    Astfel, Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Maramureș, va fi reprezentată de elevii Liceului Pedagogic „Taras Sevcenko” din Sighetu Marmației. Aceștia vor interpreta cântece în limba ucraineană și vor susţine programe de dansuri tradiţionale. 
        Totodată, momente artistice vor fi susținute de  Ansamblul Serenada de la Liga Albanezilor din România, de elevi ai ansamblului de dansuri de la Liceul Teoretic Bulgar „HRISTO BOTEV”, de Ansamblul Ciubeik din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România și de Ansamblul de dansuri tradiționale grecești din partea Uniunii Elene din România.
       De asemenea, actori ai Teatrului Evreiesc de Stat vor propune un scurt recital în limba idiș, iar elevii Colegiului German Goethe vor prezenta dansuri populare germane.
       La acest eveniment, România va fi reprezentată de elevii Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, Colegiului Național „Ion Creangă” și Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, care vor oferi publicului prezent un repertoriu deosebit de cântece populare, un colaj de dansuri tango și vals, sceneta Dactilografa, precum și un potpuriu de melodii prezentate de ansamblurile de suflători și de percuție.
       Un alt moment deosebit va fi susținut de o trupă de teatru de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Sector 4, care va pune în scenă „Hanul Ancuței”, de Mihail Sadoveanu.