Publicat: 18 Mai, 2017 - 16:18
Share

În a treia duminică de mai a fiecărui an, mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit în urma SIDA.
La noi, ritualul aprinderii lumânărilor îşi propune să aducă un omagiu colectiv românilor dispăruţi din cauza SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor şi adulţilor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să lanseze un îndemn la prevenire şi solidaritate celorlalţi semeni ai lor.
 
Manifestarea este, în acelaşi timp, o încercare de a mobiliza toate forţele capabile să schimbe cursul epidemiei, de la autorităţi politice sau religioase, personal medical, asistenţi sociali, profesori, comunităţi artistice, organizaţii neguvernamentale, jurnalişti, medii de afaceri etc., până la cei ce se vor afla în trecere prin zonele de desfăşurare a evenimentului.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Lumânărilor Aprinse, duminică, 21 mai a.c., ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA – organizează în București un Memorial SIDA. 

Activitățile dedicate acestei zile vor avea loc între orele 18,30 şi 21,30, în parcul Cișmigiu, intrarea din Bd. Regina Elisabeta, vizavi de Arhivele Statului, unde voluntarii ARAS vor discuta cu oamenii prezenți despre semnificația acestei zile și a fundiței roșii – simbol mondial de luptă anti-SIDA și de solidaritate cu persoanele infectate. 

În același spațiu, începând cu ora 19,00, ARAS invită toate persoanele interesate să ni se alăture într-un scurt ceremonial de aprindere de lumânări și desfășurare de quilt-uri. 

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este cea mai amplă mişcare anti-SIDA din lume, iar ARAS este asociația care, în 1992, a introdus în România acest tip de comemorare, prin care își propune nu doar să aducă un omagiu colectiv celor dispăruți, ci și să transmită un mesaj de încurajare celor afectați de HIV/SIDA și un semnal de alarmă celor care încă mai pot evita această boală.
Pentru a susține cauza persoanelor infectate cu HIV au răspuns următorii parteneri: Primăria Municipiului București și Bidrom SRL.