Publicat: 31 Octombrie, 2018 - 10:31
Share

Pe 31 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a Mării Negre. Redăm mai jos mesajul viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, cu această ocazie:

"Aniversăm azi, ca în fiecare an pe 31 octombrie, Ziua internaţională a Mării Negre/@International Black Sea Action Day, care marchează semnarea, pe 31 octombrie 1996, la Istanbul, a Planului Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Este rezultatul mai multor ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat că mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile aduse de râurile din 17 ţări, de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere, care au produs dezechilibre ecologice.

România, care a găzduit la Bucureşti, pe 21 aprilie 1992, semnarea Convenţiei privind protecţia Mării Negre împotriva poluării (cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre), se numără între cele şase ţări riverane care au agreat acest Plan de Acţiune, împreună cu Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia şi Ucraina.

În virtutea acestui plan, ţările costiere colaborează pentru reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin, inclusiv prin intermediul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre, activ în România începând din 2007, anul aderării la UE, şi aflat acum în a doua perioadă de programare, 2014-2020.

Programul este finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) şi are un buget de 49.038.597 euro din fonduri ENI, la care se adaugă 10% co-finanţare naţională. În România, unde zona eligibilă este Regiunea de dezvoltare Sud-Est (jud. Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), programul a finanţat până în prezent 12 proiecte cu o valoare totală eligibilă de peste 9 milioane de euro, ale căror activităţi se concentrează pe promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în turism şi cultură, creşterea oportunităţilor comerciale transfrontaliere, modernizarea sectorului agricol şi a celor conexe, monitorizarea în comun a mediului, conştientizarea privind impactul deşeurilor maritime şi riverane.

În actuala perioadă de programare, am avut două apeluri de propuneri de proiecte: primul (în perioada 31 ianuarie 2017-31 mai 2017), în urma căruia au fost aprobate 24 de proiecte, iar al doilea (în perioada 1 octombrie 2018 - 31 ianuarie 2019) este încă deschis, iar toţi cei interesaţi pot depune proiecte.

Pentru toţi potenţialii aplicanţi, în perioada septembrie-noiembrie 2018, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 (în cadrul MDRAP), cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun al Programului şi al reprezentanţilor Autorităţilor Naţionale din fiecare ţară, organizează o serie de sesiuni de informare, în România, acestea urmând să aibă loc la Tulcea şi la Buzău (pe 7 şi 8 noiembrie 2018).

Ziua internaţională a Mării Negre este un prilej de sărbătoare pentru noi, cei care locuim şi trăim pe malurile Mării Negre, leagăn de cultură şi civilizaţie din care ne hrănim din timpuri imemoriale, şi o marcăm prin activităţi culturale şi educative, expoziţii, conferinţe, concursuri, târguri, prin care se urmăreşte conştientizarea impactului poluării şi adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediul marin şi costier.

Iar, cum primii care trebuie obişnuiţi cu acest tip de comportament sunt copiii, este mai mult decât binevenită o plimbare, împreună cu familia, în zonele din apropierea siturilor Natura 2000 din zona marină a judeţului Constanţa: Delta Dunării, izvoarele sulfuroase de la Mangalia, plaja Eforie Nord - Eforie Sud, zona Vama Veche - 2 Mai şi Capul Tuzla.

La mulţi ani şi să petreceţi o zi minunată!"

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: