Publicat: 29 Ianuarie, 2017 - 15:57
Share

Institutul Francez din Iași invită publicul luni, 30 ianuarie, începând cu ora 18.00, în Galeria 'Benjamin Fondane', la o întâlnire cu regizorul Romulus Balazs, care va prefața proiecția filmului 'Souvenirs de Iași'. Evenimentul va marca cea de-a noua ediție a Zilelor Memoriei la Institutul Francez din Iași.

Instituită grație inițiativei miniștrilor educației din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internațională a Memoriei Victimelor Holocaustului și a Prevenirii Crimelor împotriva Umanității.

'Călăul omoară de două ori, iar a doua oară o face din uitare.' Cuvintele îi aparțin lui Elie Wiesel, scriitorul și activistului politic american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat anul trecut, la vârsta de 87 de ani. Rememorarea evenimentelor tragice ale istoriei este o necesitate într-o Europă a amestecurilor, întemeiată pe ideea de toleranță și conviețuire pașnică prin înțelegerea celuilalt.

Institutul Francez din Iași vă invită anul acesta la o proiecție de film, prin care vom marca cea de-a noua ediție a Zilelor Memoriei : documentarul 'Amintiri din Iași' va fi proiectat în Galeria 'Benjamin Fondane' luni 30 ianuarie, începând cu ora 18.00. Invitatul Institutului Francez din România cu această ocazie va fi regizorul filmului, Romulus Balazs, care va face o introducere despre istoria acestui film. Documentarul, pe tema Pogromului de la Iași, reconstituie istoria acestei tragedii pornind de la mărturii fotografice gasite într-o carte despre Holocaust scrisă de Matatias Carp.

'Cu acest film am vrut să deschid o ușă generațiilor tinere și să încerc să fac ceva pozitiv cu acest trecut', declara Romulus Balazs într-un interviu acordat lui Matei Vișniec pentru RFI pe 1 noiembrie 2016. În acest sens, acela de familiarizare a tinerelor generații cu Memoria Holocaustului, proiecția de film va fi prefațată vineri, 27 ianuarie, de o întâlnire cu elevi pe tema 'Memorie și istorie'. Această dezbatere va avea loc în Galeria 'Benjamin Fondane', începând cu ora 11.00.

Institutul Francez din Romania — Iași