Publicat: 18 Decembrie, 2014 - 16:09
Share

La data de 4 decembrie 2000, Organizația Națiunilor Unite, luând în considerare amploarea și efectele generate de mobilitate și migrație la nivel global, a hotărât ca ziua de 18 decembrie să reprezinte Ziua Internațională a Migrantului. 

Această zi îi celebrează pe toți cei plecați în căutarea unui trai mai bun,  a siguranței sau a unui nou început, în ciuda dificultăților pe care le au de întâmpinat.  

Migrația reglementată înseamnă dezvoltare economică și socială, având beneficii pentru migranți, țările de origine și țările gazdă. În același timp migrația înseamnă și diversitate culturală, descoperirea de către societățile gazdă a unor tradiții și obiceiuri diferite și care aduc un aport culturii locale.

Pentru a marca acest eveniment internațional, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Biroul în România au organizat astăzi, 18 decembrie 2014, la Casa Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bucureşti, evenimentul cu tema Migraţia –Realități, tradiții și diversitate culturală.
 
În cadrul manifestării au fost prezentate şi discutate aspecte privind migraţia în lume şi în România, posibilităţile de integrare ale migranţilor în comunităţile locale din România și, de asemenea, au fost prezentate tradiții vestimentare și culinare specifice diverselor comunități de migranți din țară. 
 
Tot cu aceast prilej, în holul Casei ONU a fost expusă o colecţie tematică de desene şi picturi privind migraţia,  realizate de către elevii  Liceului de Arte Plastice  Nicolae Tonitza  din Bucureşti, iar cele mai bune dintre acestea au fost premiate.

         În prezent, în România sunt înregistraţi 55657 cetăţeni din state terţe. Cei mai mulţi provin din Moldova 9556, Turcia 8655, China 7297, Siria 4094 şi SUA 1964. Principalele scopuri pentru care cetăţenii străini şi-au stabilit reşedinţa temporară sau permanentă, pe teritoriul ţării noastre, sunt conexe dreptului la unitatea familiei ( reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE ), educaţie (elevi, studenţi, masteranzi, doctoranzi), angajare în muncă sau detaşare.