Publicat: 2 Octombrie, 2015 - 08:25

Asociația 'O Șansă pentru Viitor' a ales să marcheze ziua de 2 octombrie, Ziua internațională a non-violenței, prin promovarea educației culturale și a educației non-formale în stilul 'Teatrul Naște Dialog'. Într-o perioadă în care conflictele se află la orice graniță, într-o Europă a migrației, violența nu poate fi soluția, ci dialogul și educația.

În spiritul principiilor că toleranță, diversitate și non-violență, caravana proiectului 'Teatrul Naste Dialog' urmează să poposească pe 2 octombrie 2015 la Colegiul 'Henri Coandă' din Bacău. Aici 14 elevi aparținând liceelor din București și Ilfov, deveniți formatori culturali ai proiectului, vor organiza începând cu ora 9:00 seminarul interactiv de istoria minorităților, workshop-ul de olărit-ceramică, iar la final vor pune în scenă piesa de teatru 'Greșeli umane' a cărui scenariu le aparține, acesta reprezentând efortul liceenilor de a aduce în discuție problema discriminării în rândul tinerilor. Regia aparține maestrului Cristian Mihăilescu.

Proiectul 'Teatrul Naste Dialog' este finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și este implementat în perioada 15 ianuarie 2015 — 15 ianuarie 2016 de către Asociația 'O Șansă pentru Viitor' în parteneriat cu Asociația 'Concordia Oslo'.   Acesta presupune promovarea dialogului și a educației non-formale prin intermediul a 28 de elevi din București și Ilfov care au devenit formatori culturali în urma participării la cursurile de istoria minorităților, olărit-ceramică și teatru. Astfel, aceștia vor face parte din caravana culturală 'Teatrul Naște Dialog' care  se desfășoară în opt licee din România și două din Norvegia.

Până în acest moment caravan s-a oprit la Liceul Teoretic 'Dante Alighieri' din București, la Liceul Teoretic 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca si la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din Sfântu Gheorghe.

Parteneri: Opera Comică pentru Copii, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Asociația de Tineret ECOU, Liceul Teoretic 'Dante Alighieri' din București, Liceul Teoretic 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca, Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din Sfântu Gheorghe, Colegiul 'Henri Coandă' din Bacău, Liceul Tehnologic 'Elie Radu' din București.

'Un virus poate fi contagios, însă la fel și un dialog pașnic.' — Ban Ki-moon, International Day of Non-Violence, 2 octombrie 2013.